STCC Foto: STCC

Omvänd startordning och Super Pole för STCC 2014

Fem regeländringar har införts för STCC 2014: Omvänd startordning, Super Pole, poäng i kvalet, fria tester och två heat i samtliga tävlingshelger.

Teknikens Värld

– Det kommer att bli fler omkörningar och tuffare racing. Det här belönar den som är snabbast och bäst på att köra om. Det kommer garanterat att öka spänningen, säger trefaldiga STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Det nya kvalformatet är indelat i två olika pass: Det första inkluderar samtliga bilar där de åtta snabbaste förarna går vidare till Super Pole. I Super Pole kör förarna var för sig och har ett varv på sig att sätta snabbaste varv som avgör startuppställningen för andra tävlingen.

De tio snabbaste förarna från det första passet startar i omvänd startordning för den första tävlingen. Poäng delas ut i det första kvalpasset enligt samma poängskala som för tävlingarna.

Reglerna för test under säsongen har ändrats där förare som ligger utanför topp sex i mästerskapet får testa fritt. Förra året gällde testförbud under hela säsongen.

- Det är kanonbra. För oss och alla andra team som är på väg att etablera sig innebär det att vi får fler verktyg att jobba med och vi får en möjlighet att bygga upp vår kunskapsbank snabbare, säger Daniel Haglöf, förare hos PWR Racing.

Den femte och sista regeländringen är att samtliga tävlingshelger kommer att ha två tävlingsheat. Förra året hade hälften av tävlingshelgerna en tävling på 40 minuter.

– Det är väl genomtänkta förändringar som inte kompromissar med den sportsliga rättvisan. Vi tycker att det här är bra och sammantaget skapar det möjligheter för ett tajtare startfält. De mindre teamen och nya deltagare får en möjlighet att snabbt komma på banan och det är bra för återväxten i klassen, säger Bob Huzell, vd för STCC AB.

STCC-säsongen startar den 10 maj på Knutstorp och kommer likt förra året sändas i SVT.