Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071015-p-g-andersson-vm
071015-p-g-andersson-vm
071015-p-g-andersson-vm
071015-p-g-andersson-vm

P-G Andersson juniormästare i rally-VM

P-G Andersson har vunnit sin andra titel i rally-VM:s juniorklass vilket gör honom unik. P-G körde in som fjärde man i klassen i det franska VM-rallyt på Korsika idag vilket räckte för att slå märkeskollegan Urmo Aava som bröt under lördagen efter att ha åkt av.

I princip var segern klar redan i lördagskväll då det räckte för P-G att ta sig i mål på etappen för att säkra guldet.

Det var inte långt ifrån att P-G åkt av själv i går när han passerade Urmo Aavas demolerade Suzuki Swift bredvid vägen på SS8. Värmlänningen tappade hakan och kom alldeles av sig. Lite längre fram gjorde han en piruett och fick punktering. Bytet av hjulet gjorde att han tappade ett par minuter men kunde fortsätta.

Resten av dagen var egentligen ganska läskig. P-G visste att det räckte med att komma i mål på dagsetappen för att Aava skulle vara borta ur VM-striden. Och att ”ta det lugnt” i en rallybil är inte lätt. Det är lätt att slappna av och göra missar. 

- Efter att Urmo åkt av körde jag som en kratta, säger P-G. Det gick inte fort och det var svårt att köra på säkerhet.

- Jag tycker ärligt talat synd om Urmo och man vill ju hellre vinna efter en fight än att någon åker av.

Juniorklassen har blivit något av en svensk paradgren med P-G:s fyra framgångsrika år hos Suzuki med massvis med delsegrar och två VM-titlar (den första var 2004). Och även i fjol blev det svensk seger genom Patrik Sandell i Renault Clio.

Suzuki debuterade i den stora VM-klassen med sin SX4 och det gick bra så till måtto att teamet fått ovärderliga testdata från helgens tävling. Målet var aldrig att åka fort utan att få erfarenhet. Bitvis satte ändå Nicolas Bernardi som körde Suzukin riktigt bra tider. Suzuki kör ytterligare tävling i år – Englands VM-rally i Wales.

Och nästa år är det allvar. Då kör Suzuki hela VM-säsongen. Törs vi hoppas på att P-G Andersson sitter i en av bilarna?