Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Ahlgren, STCC AB

Pajaskonster, STCC!

Att STCC AB inte dragit sig för att ändra på spelreglerna under pågående säsong är inget nytt. Nu gör de det igen, innan tävlingarna ens startat.

I det nummer av Teknikens Värld (23/2016) som ligger ute i handeln nu berättar vi om det ”nya” STCC med Touring Car Racing-reglemente (TCR). Men även om historien om serien. I sina stunder en framgångssaga, i andra en parodi med regeländringar i rådande krig.

Nu är det dags igen. Det ”nytända” STCC AB hade knappt presenterat TCR-reglementet förrän de ändrade på det. I onsdags landade en pressrelease i mailboxen om att nuvarande Clio Cup skulle döpas om till JTCC och inlemmas i det stora mästerskapet med de nya TCR-bilarna.

Det tog förstås hus i helvete. Rutinerade förare som satsar på ett SM-guld har ingen lust att harva omkring med rullande chikaner i form av ”barn bakom ratten” med betydligt mindre rutin.

Det är rent av förenat med livsfara. Att en racingbil har störtbåge och annan säkerhetsutrustning är ingen garanti för att den, eller föraren, överlever en rejäl krasch.

I dag torsdag kom nya bud. JTCC ska inte köra med TCR. Detta mer med hänsyn till att inte utarma JTCC än något annat.

Skitsnack!

Anledningen till att STCC AB valde att ta in JTCC i startfältet var förstås att de hade fått kalla fötter då inte anmälningarna/genuint intresse ramlat in i den takt de önskat.

I dag finns tre bilar klara för TCR, tre Seat. Och det lär finnas en Volkswagen Golf i TCR-skrud på svensk mark. Men är finansieringen klar?

Beslutet att inte köra JTCC i TCR-klassen är helt rätt, men beslutet att tillåta det borde inte ha tagits i första instans överhuvudtaget.

Nu har STCC AB ändrat sig två gånger innan säsongen ens startat.

Kan någon lita på STCC AB längre?

Jag blir inte det minsta förvånad om nästa beslut är att tillåta de gamla STCC/TTA-bilarna köra i GT-klassen. Bara för att ha Volvo med på hemmaplan.

De övriga bilarna måste förstås också tillåtas vara med och hur skrattretande blir det inte med en Lamborghini i fight med en Dacia, vars karossform inte ens finns.

Jonas Lundin, VD för STCC AB, är en bra talare och kan få det mesta att låta bra och det är lätt att ryckas med i euroforin.

Men det måste finnas lite mer kunskap bakom de beslut som tas.