Peugeot berättar mer om 2008 DKR

Peugeot ska som bekant köra Dakarrallyt nästa år och det gör man med ökenlejonet 2008 DKR som vi nu får veta lite mer om. Bland annat vilken maskin som sitter under huven.

Det var i april som Peugeot tillsammans med rallyesset Carlos Sainz presenterade Dakarrally-bilen 2008 DKR. Men då var de hyfsat fåordiga om bilens, eller snarare motorn. Nu får vi veta mer om vad som ska driva ökenlejonet över sanddynorna i nästa års rally.

345 hästkrafter. Så mycket lämnar den dubbelturboförsedda V6-dieselmaskinen som sätter fart på de två av de fyra 37 tum höga hjulen. Jo, du läste rätt. Peugeot Dakar-version av 2008 driver endast på två hjul. Fransmännen valde bort fyrhjulsdrift till förmån för större hjul och längre fjäderben (46 cm fjädringsväg i stället för 25 cm). Det underlättar framkomligheten mer än vad fyrhjulsdrift gör eftersom terrängen kan vara oerhört oländig och varierande. Dock vet vi inte om det är fram- eller bakhjulen som driver. Det berättar inte Peugeot i dagsläget.

Aldrig tidigare har en tvåhjulsdriven dieselbil vunnit Dakarrallyt, så det är ett djärvt beslut av Peugeot att välja just denna konfiguration. Men Peugeot känner sig förmodligen ganska självsäkra trots 25 års frånvaro i vad som kallas världens tuffaste rallytävling. Senast det begav sig vann de nämligen fyra år i rad.

Tre förare ska ratta 2008 DKR i nästa års Dakarrally: Carlos Sainz, Cyril Despres och Stéphane Peterhansel. Förstnämnda behöver knappast någon närmare presentation. De två andra är välkända motorcykelförare som vunnit Dakarrallyt åtskilliga gånger. Peterhansel gick dock över till bilkörning redan för flera år sedan.

Rattar du en Peugeot 2008 till vardags och känner dig stolt över att just din modell ska korsa stora öknar, bergsmassiv och annan otillgänglig terräng så måste vi tyvärr här och nu skjuta din stolthet i sank. Peugeot 2008 DKR har i princip inget med vanliga 2008 att göra, förutom namnet och vissa visuella likheter.

Missa inte de nya bilderna på 2008 DKR nedan som Peugeot bjuder på dagen till ära.