Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Peugeot

Peugeot smygvisar bilen för Le Mans-comebacken

Peugeot vill bygga sportigare bilar och lanserar en ny modellserie under namnet Peugeot Sport Engineered. Satsningen ska marknadsföras bland annat via en comeback i 24-timmarsloppet på Le Mans. Senast Peugeot tävlade på Le Mans var 2012.

PSA-gruppen vill köra i samma hjulspår som BMW med sina M-bilar och Audi med sina RS-modeller. En ny serie betydligt sportigare bilar ska lanseras under namnet Peugeot Sport Engineered vilket då ersätter dagens GTi-bilar.

Den första Peugeot Sport Engineered-bilen blir en 508 som levererar totalt 360 hästkrafter från en laddhybriddrivlina. Modellen ska börja säljas redan i slutet av det här året och blir en sportigare version av nya 508.

LÄS OCKSÅ: Peugeot återvänder till Le Mans

Foto: Peugeot

Peugeots vd Jean-Philippe Imparato avslöjade också att Peugeot ska göra comeback i 24-timmarsloppet på Le Mans vilket är en del av satsningen på de nya sportigare bilarna.

2022 ska den nya klassen Le Mans Hypercar ersätta dagens LMP1-klass. De nya Hypercar-bilarna är lite tyngre, längre och bredare jämfört med LMP1-bilarna och tillverkarna har lite större frihet vad gäller design och aerodynamik. Den nya klassen får ett tekniskt reglemente som uppmanar till användning av standarddelar vilket ska sänka kostnaden för utveckling av bilarna och driften av dem.

Peugeot planerar att bygga en fyrhjulsdriven tävlingsbil med cirka 680 hästkrafter varav en 200 kW stark elmotor på framaxeln. Utvecklingen pågår som bäst och planen är att debutera när de nya reglerna införs säsongen 2022.

TEST: Peugeot 508 SW PHEV mot 11 andra laddhybrider

Foto: Peugeot

Peugeot tävlade senast på Le Mans 2012 och drog tillbaka sin satsning som en följd av den internationella bil- och finanskrisen. Designen på nya tävlingsbilen ska påminna om den Peugeot 905 som vann loppet på Le Mans 1992 och 1993. Peugeot vann också den klassiska tävlingen 2009, då med en dieselmotor vilket var en del av marknadsföringen av nya renare dieselmotorer med partikelfilter.

Peugeots framgångsrika 908 HDi FAP, här körandes på Sebring under 2010.Peugeots framgångsrika 908 HDi FAP, här körandes på Sebring under 2010.Peugeots framgångsrika 908 HDi FAP, här körandes på Sebring under 2010.
Peugeots framgångsrika 908 HDi FAP, här körandes på Sebring under 2010. Foto: Peugeot

Peugeot väntas få konkurrens av Toyota som vunnit Le Mans-loppet tre år i rad med sin TS050 Hybrid. Även Renault väntas presentera en satsning på 24-timmarsloppet som en del av lanseringen av sportbilsmärket Alpine. Nästa år kommer Renault att tävla i Formel 1 med sitt märke Alpine där Renault blir motorleverantör.

Även Ferrari och Lamborghini har visat ett visst intresse för nya Hyper-klassen.