Foto: Peugeot

Peugeot Sport satsar på AI

Peugeots motorsportavdelning har skrivit avtal med Capgemini, ett företag specialiserat på artificiell intelligens, AI. Syftet är att utveckla hybrid-tävlingsbilen 9X8.

Peugeot vill ta sin 9X8, en tävlingsbil som ska drivas med 100 procent förnybart drivmedel, till nästa steg och har valt att ta hjälp av Capgemini genom ett flerårigt partnerskap. Tillsammans ska de ta prestandan för tävlingsbilen framåt, både i simulatorform och på racerbanan.

Mjukvaruutveckling inom bilvärlden blir stadigt mer populärt och det blir särskilt viktigt för en banbil som 9X8, eftersom bilens hårdvaruspecifikation är låst under fyra år i enlighet med FIA World Endurance Championships regler. Att därför sammanlänka Peugeot Sport och Capgeminis digitala verktyg kommer möjliggöra att teamets ingenjörer, förare och mekaniker kan fördjupa sin förståelse för bilen samt öka dess konkurrenspotential, menar Peugeot.

Med hjälp av dataanalys ska ingenjörerna kunna förstå 9X8 bättre.
1 AV 2
Med hjälp av dataanalys ska ingenjörerna kunna förstå 9X8 bättre.
Foto: Peugeot
2 AV 2
Foto: Peugeot

Exempelvis kommer den specifika beräkningsförmågan, algoritmerna och AI från Capgemini att komplettera den mjukvara som redan utvecklats inom bilindustrin. Man kommer kunna komma åt mer exakt energihantering under acceleration och under regenereringsfasen, två parametrar som är av största vikt för prestandan.

– Varje meter som vår hybrid-tävlingsbil avverkar på racerbanan eller i simulatorn kommer att loggas, sorteras och analyseras med Capgeminis ultrasofistikerade verktyg utöver den data som samlas in av själva teamet. Peugeots koppling till Capgemini är ett exempel på hur fransk teknisk excellens lyser på världsscenen och är en indikation på hur koncernen utvecklas till ett teknikföretag, säger Jean-Marc Finot, chef för Peugeots Sport.

LÄS OCKSÅ: Peugeot blir rent elbilsmärke 2030 – i Europa 

Jérôme Siméon, vd för Southern Europe Strategic Business Unit på Capgemini och koncernledningsmedlem, kommenterar:

– Vi ser fram emot att göra vår avancerade dataanalys och expertis inom artificiell intelligens tillgänglig för Peugeot Sports experter. Tillsammans kommer vi att ta prestandan för dess supersportbil framåt så att den kan göra en omedelbar inverkan vid tävlingsdebuten. Vårt partnerskap har en stark teknisk dimension och förstärker den relation som Capgemini länge har haft med Stellantis Group, vilket förverkligar våra gemensamma värderingar och ambitioner att forma framtidens mobilitet genom innovativa, hållbara lösningar.