110629-pikes-peak-rekord Foto: 2010

Pikes Peak-rekordet – under tio minuter!

Nobuhiro ”Monster” Tajima heter föraren som lyckats bräcka drömgränsen 10 minuter uppför Pikes Peak. Ny rekordtid för den 19,9 kilometer långa sträckan lyder 9 minuter och 51,278 sekunder!

       Bilen var en specialbyggd Suzuki SX4, ett märke Nobuhiro ”Monster” Tajima använt sedan sitt första lopp på banan 1988. I år hade hans Monster Special Pikes Peak SX4 en dubbelturbomatad V6-motor på tre liter. Som mest ger den ifrån sig 912 hästkrafter och 890 newtonmeter, skriver Carscoop. 

61-årige Nobuhiro Tajima har tagit sig an bergsbestigningen med bil förut. 2007 var han nära att bräcka 10 minuters-gränsen men kom en sekund för sent för att bräcka det. Vann gjorde han dock, och med det senaste loppet har han vunnit Pikes Peak rekordmånga elva gånger i den fria klassen. De senaste sex åren har han vunnit varje gång.

Snabbaste elbil var AC Propulsion som kom i mål efter 12 minuter och 20 sekunder, enligt Autoweek. Bland serietillverkade elbilar fick Nissan Leaf en tid på 14 minuter och 33 sekunder. 

Årets race var antagligen det sista som hålls med både grus och asfaltspartier, eftersom boende vill asfaltera hela banan för att främja turismen i området.

Håll i hatten och kolla in Nobuhiro ”Monster” Tajimas rekordlopp i klippet här nedan!