Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I dag Los Angeles men det spirituella hemmet för Stefan ”Lill-Lövis” Johansson är London.I dag Los Angeles men det spirituella hemmet för Stefan ”Lill-Lövis” Johansson är London.I dag Los Angeles men det spirituella hemmet för Stefan ”Lill-Lövis” Johansson är London.
I dag Los Angeles men det spirituella hemmet för Stefan ”Lill-Lövis” Johansson är London. Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Inför F1-säsongen: Hemma hos Stefan ”Lill-Lövis” Johansson i Los Angeles

Ateljén i Santa Monica är fylld med tavlor han målat själv och bilder från åren i Formel 1. Men efter 17 år i Los Angeles kan Stefan ”Lill-Lövis” Johansson vara på väg att flytta hem till Europa. ”Lill-Lövis” lägger undan penseln och vi sitter ner för att prata om IndyCar, Formel 1, den nya racingserien för tjejer och om livet i Los Angeles.

Huset i Santa Monica ser inte mycket ut för världen. Jag och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson har bestämt att träffas klockan 10.00 men strax efter tio kommer ett sms som berättar att ”Lill-Lövis” är lite försenad. Morgonen blev mer hektisk än planerat. ”Lill-Lövis” ber mig köra in på bakgården, bredvid ­kyrkan, parkera och vänta en stund.

Snart rullar hans Lexus-suv in på parkeringen och vi går en trappa upp till det som är ”Lill-Lövis” ateljé och arbetsplats. Det är högt i tak, massor av tavlor står uppställda och här finns ett stort skrivbord, en soffgrupp i skinn och ett litet kök. Ja, det ser mer eller mindre exakt ut så som en ateljé hos en konstnär ska se ut i Santa Monica, Los Angeles. Förutom att bilderna på väggen och en och annan hjälm skvallrar om att konstnären i det här fallet också är racerförare. Eller var, för det var ett tag sedan en av våra mest meriterade F1-förare drog på sig racinghandskarna.

I dag handlar engagemanget inom ­bilsporten i stället om att coacha Felix Rosenqvist och Scott Dixon i IndyCar. Han hjälper också den unga talangen Rasmus Lindh som ska tävla i Indy Lights 2023. Och så klart följa Formel 1. Stefan har märkt att sporten växt rejält i USA de senaste åren.

– Jag är en sån där entusiast som kliver upp klockan fem på morgonen för att titta på loppen, trots att det egentligen bara var förra året som det var riktigt spännande.

Efter total dominans av Mercedes har Red Bull kört om och är nu teamet som ­vinner mest. Max Verstappen har kört om Lewis Hamilton.

– Mercedes hade ett stort övertag med sin motor tidigare, den var mycket bättre än alla andras, och de vann fem VM-titlar utan att någon var i närheten. Men jag sa redan för två år sedan att Red Bull-Verstappen-Honda kommer att dominera de kommande tio åren. Så kommer det att bli, bara de kan hålla ihop teamet. De är nästan oslagbara.

Enda gången det hettar till lite är när Verstappen och Hamilton kommer nära varandra på banan. ”Lill-Lövis” har lagt märke till hur Verstappen har ett speciellt ont öga till Hamilton.

– Verstappen har kört på ett helt annat sätt i år än tidigare. Nu slogs han med Hamilton i Brasilien och det är som att han inte kan hjälpa sig själv. Så gör han inte längre mot någon annan, ingen ger sig och det är likadant hela tiden. Han sätter bilen så att antingen får Hamilton släppa av eller så blir det en krasch.

Verstappen och Hamilton i hård dust under Brasiliens Grand Prix i fjol.Verstappen och Hamilton i hård dust under Brasiliens Grand Prix i fjol.Verstappen och Hamilton i hård dust under Brasiliens Grand Prix i fjol.
Verstappen och Hamilton i hård dust under Brasiliens Grand Prix i fjol. Foto: Chris Graythen / Getty Images South America

En annan uppmärksammad fight var den interna i Red Bull-teamet mellan Verstappen och Sergio Perez. Och ”Lill-Lövis” känner igen snacket om teamorder.

– Tittar man på det rakt upp och ner var det lite taskigt gjort (av Verstappen, reds anm) men man vet inte hela bakgrunden. Han hade en orsak, kanske något som hänt innan, och det lät som han gjort klart allt för teamet. På min tid, var det något som inte var rätt så fick man sortera ut det på banan. Det kunde gå en säsong till och med, sen går man vidare, man är kvitt.

– Och det kommer alltid att finnas teamorder i Formel 1. De försökte förbjuda det men då hade teamen kodord i stället. Det går aldrig att kontrollera. Det är bara att acceptera. Jag gav bort minst tre vinster på grund av teamorder, sånt har hänt hela tiden.

1983 körde Stefan Formel 1 för Spirit Racing. Bästa placering blev en sjundeplats.1983 körde Stefan Formel 1 för Spirit Racing. Bästa placering blev en sjundeplats.1983 körde Stefan Formel 1 för Spirit Racing. Bästa placering blev en sjundeplats.
1983 körde Stefan Formel 1 för Spirit Racing. Bästa placering blev en sjundeplats. Foto: Honda

Netflix-serien ”Drive to Survive” har lockat ny publik till F1-banorna och tv-sändningarna.

– Intresset växer och växer och det ­kommer att bli ännu större. Här i USA är det bara tv-serien som gjort det och framför allt är det många tjejer som blivit intresserade. Det är lite äntligen, för F1 är den enda riktigt globala sporten som tävlar år ut och år in. Det är VM i fotboll och OS, men det är vart fjärde år. F1 är varje helg.

– Liberty som kör det nu är mer öppna för nya former av marknadsföring. Bernie Ecclestone var bra på sitt vis men han var lite gammalmodig i sitt tänkande på slutet. Många ville ha möten med mig och Bernie om olika saker och Bernie bad alltid om 20 miljoner på bordet direkt, sen kunde vi snacka.

Vad tycker du om att det blir fler och fler tävlingar?
– Det är en svår balansgång. De måste ha intäkter och det enklaste är att ha fler tävlingar. Men det är riktigt tufft för teamen. Skilsmässosnittet går upp. De har redan två skift, ett på fabriken och ett ute på racen men det är ändå tufft. Kalendern ser helt sjuk ut.

Många gamla förare gör tv men inte du, varför?
– Jag gjorde lite tv men det var inte min grej. Jag blev uttråkad av att sitta och vänta och sen jobba någon timme. Jag behöver mer action i mitt liv. Sen var det mycket resor. Ta ­killar som Martin Brundle, han är på varje race och ­tjänar säkert mer i dag än när han tävlade. Men han är borta lika mycket, sitter bakom en mikrofon. Han tycker väl att det är värt det.

Året med McLaren i Formel 1 1987 gav fem pallplaceringar och sjätte plats i sammandraget.Året med McLaren i Formel 1 1987 gav fem pallplaceringar och sjätte plats i sammandraget.Året med McLaren i Formel 1 1987 gav fem pallplaceringar och sjätte plats i sammandraget.
Året med McLaren i Formel 1 1987 gav fem pallplaceringar och sjätte plats i sammandraget. Foto: McLaren

En annan het sak är den nya klassen för tjejer. Vad tycker du om den?
– En svår balansgång igen. Hade det varit tillräckligt många tjejer som kört, totalt i hela världen, är jag övertygad om att det till slut kommer en tjej som är minst lika bra som killarna och slåss i toppen. Det är ren statistik. Nu är det så få tjejer som kör så det är svårt att en av dem ska bli lika bra som någon av tusentals killar, det är ren statistik.

– Det är väl ett bra initiativ, att de gör det och uppmuntrar. Vi hade Danica Patrick som var rätt bra men inte tillräckligt bra för att vinna hela tiden. En riktigt bra dag kunde hon vara topp tre. Men hon var tre gånger så populär som killarna. Hennes kö för autografer var en halv kilometer medan det vid killarna stod tio man. Kommer det någon som är på världsmästarnivå kommer det att bli hur stort som helst, och det kommer förr eller senare.

– Men kanske hade det varit bättre för tjejernas egen skull att de kört mot killarna.

Vi slog på stort när ”Lill-Lövis” var hos Ferrari. En F1-bil hade inte dominerat omslaget sedan 1970-talet.Vi slog på stort när ”Lill-Lövis” var hos Ferrari. En F1-bil hade inte dominerat omslaget sedan 1970-talet.Vi slog på stort när ”Lill-Lövis” var hos Ferrari. En F1-bil hade inte dominerat omslaget sedan 1970-talet.
Vi slog på stort när ”Lill-Lövis” var hos Ferrari. En F1-bil hade inte dominerat omslaget sedan 1970-talet. Foto: Teknikens Värld

Senast vi träffades, på IndyCar-finalen på Laguna Seca, avslöjade Stefan ”Lill-Lövis” Johansson att Felix Rosenqvist skulle få fortsätta i IndyCar. Någon vecka senare var det klart att kontraktsproblemen med McLaren-teamet var över och Felix sitter i en av totalt tre McLaren-bilar i IndyCar under 2023.

– Det blev en bra deal för honom och det är bra att han kan flyta med teamet och behålla sin ingenjör. De ändrade radikalt på bilen till 2022 och den var lite konstig att köra jämfört med vad Felix varit van vid. Det är så otroligt lite tester så det är viktigt att ha tre bilar och samla så mycket data som möjligt hela tiden.

Kanske kan Felix upprepa Marcus Ericssons bragd från 2022 och vinna klassiska Indy500. Rosenqvist var fyra över mållinjen i det för svensk del redan klassiska loppet.

– Det var ett helt otroligt lopp. Och vilket fint initiativ med alla hyllningar av Marcus i Sverige, jag såg en del bilder från Kumla, verkligen bra gjort.

Dubbla segrar för Stefan Johansson i Formel 1-klassen under Ronnie Peterson Historic GP på Anderstorp 2008.Dubbla segrar för Stefan Johansson i Formel 1-klassen under Ronnie Peterson Historic GP på Anderstorp 2008.Dubbla segrar för Stefan Johansson i Formel 1-klassen under Ronnie Peterson Historic GP på Anderstorp 2008.
Uppvisningsvarv i Lotus 79 under Ronnie Peterson Historic GP 2008.Uppvisningsvarv i Lotus 79 under Ronnie Peterson Historic GP 2008.Uppvisningsvarv i Lotus 79 under Ronnie Peterson Historic GP 2008.
1 AV 2
Dubbla segrar för Stefan Johansson i Formel 1-klassen under Ronnie Peterson Historic GP på Anderstorp 2008.
Foto: Peter Klemensberger / Expressen Lifestyle
2 AV 2
Uppvisningsvarv i Lotus 79 under Ronnie Peterson Historic GP 2008.
Foto: Peter Klemensberger / Expressen Lifestyle

IndyCar behåller samma motorregler 2023 som tidigare år men 2024 ska det bli nya hybridmotorer. IndyCar vill med en regeländring försöka få med fler tillverkare än dagens Chevrolet och Honda.

– På tävlingssidan är IndyCar den ­kanske allra bästa racingen med 20 bilar som kan vinna varje race. Men på marknadsföringssidan finns det mer att göra. De har bra koll på reglementet med en balans på kostnader, hur sofistikerad bilen är, motor, chassi och däck. Men de letar aggressivt nu efter en tredje motorleverantör. USA är den största marknaden så det borde gå att hitta.

Spiller det ökade intresset för F1 över på IndyCar?
– Ja, det tycker jag, intresset ökar för alla klasser. Nascar är lite på väg ner. Det ser man på förarlönerna där de nu hellre anställer en ung förare för ett par hundra tusen dollar i stället för en etablerad förare för 20 miljoner dollar per år. Men då saknas de största stjärnorna, de måste bygga en ny generation.

Bakom oss står två tavlor uppställda varav den ena föreställer Felix Rosenqvists IndyCar-bil från 2022.

– Jag pysslar här lite varje dag och har ­alltid två, tre, fyra tavlor på gång. Jag ska lägga på lite på Felixtavlan sen är den klar. Och den stora handen där bakom håller jag också på med.

”Lill-Lövis” och en 1964 års  Porsche 904 Carrera GTS på Goodwood Revival 2022.”Lill-Lövis” och en 1964 års  Porsche 904 Carrera GTS på Goodwood Revival 2022.”Lill-Lövis” och en 1964 års  Porsche 904 Carrera GTS på Goodwood Revival 2022.
2019 porträtterades Stefan Johansson i vår entusiastbiltidning Klassiska Bilar.2019 porträtterades Stefan Johansson i vår entusiastbiltidning Klassiska Bilar.2019 porträtterades Stefan Johansson i vår entusiastbiltidning Klassiska Bilar.
1 AV 2
”Lill-Lövis” och en 1964 års Porsche 904 Carrera GTS på Goodwood Revival 2022.
Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle
2 AV 2
2019 porträtterades Stefan Johansson i vår entusiastbiltidning Klassiska Bilar.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Totalt har det blivit 17 år i Santa Monica men ”Lill-Lövis” avslöjar att han kan vara på väg att flytta tillbaka till Europa.

– Tiden går, men det har ändrats mycket här i Los Angeles sedan jag flyttade hit. Jag trodde alltid att det här var mitt sista stopp men jag vet inte. Kanske drar jag till Europa eller någon annanstans. Det är osäkert här med många hemlösa. Det är mycket knark och det kan ligga en hemlös på trappan när jag kommer på morgonen, kanyler lite överallt. Det är en annan energi i stan nu jämfört med förr.

– Men vädret är förstås spektakulärt.

Är det lika illa på andra ställen i USA?
– New York och Los Angeles är kanske de två värsta, Skid Row här nere i stan, det är en hel stadsdel med hemlösa. Sen är San Francisco riktigt illa. Portland och Seattle, det är en helt annan nivå. När man lämnar lokalen på kvällarna får man hålla koll. Jag har ­aldrig haft någon som försökt göra något men det händer rån och sånt. Går du runt med en fin klocka kan det komma någon med en pistol.

Och Europa, var blir det då?
– London är mitt spirituella hem. Jag flyttade dit när jag var 20 år och jag har flest polare där. Det lutar kanske mest åt det hållet.