Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Paulo Maria/DPPI/Shutterstock / Expressen Lifestyle

Le Mans fyller 100 år – vi är på plats!

Nu till helgen körs den 91 upplagan av det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans, ett race som dessutom fyller 100 år. Det kommer att firas, vi kommer att vara på plats och bäst av allt – det kan bli ett av de bästa loppen på mycket länge.

På papperet ser årets 24-timmarslopp ut att bli något alldeles speciellt. Men det är just det där med hur det ser ut med papperet, kontra hur verkligheten faktiskt kommer att spela ut sig. För det brukar alltid bli sju resor värre än vad man hade kunnat tänka sig. Eller bättre. Oavsett – mer spektakulärt.

Det finns inget självklart med Le Mans, allra minst för de deltagande. Man kan tycka att Toyota har kunnat leka sig till fem segrar i rad 2018-2022 – men då är man totalt nonchalant inför de enorma utmaningar som Le Mans innebär. ”To finish first, first you have to finish”. Det är aldrig mer aktuellt än på Le Mans och uppladdningen inför 2023 års upplaga, då 100-årsjubileet firas med pompa och ståt, har inte tagit ner spänningen. Tvärtom.

Teknikens Världs Linus Pröjtz ska bevaka årets Le Mans på plats. Här ses han under Le Mans 2017.Teknikens Världs Linus Pröjtz ska bevaka årets Le Mans på plats. Här ses han under Le Mans 2017.Teknikens Världs Linus Pröjtz ska bevaka årets Le Mans på plats. Här ses han under Le Mans 2017.
Teknikens Världs Linus Pröjtz ska bevaka årets Le Mans på plats. Här ses han under Le Mans 2017. Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle

Först och främst har största klassen, Hypercar, fått det genomslag som sportvagnsracingen behövde. Totalt 16 bilar från Cadillac, Ferrari, Glickenhaus, Peugeot, Porsche, Toyota och Vanwall startar och inom den där kategorin finns två olika sorters bilar. Le Mans Hypercars  omfattar Ferrari, Glickenhaus, Peugeot, Toyota och Vanwall. Här har teamen byggt sina egna bilar, antingen som fyrhjulsdrivna hybrider eller bakhjulsdrivna med bara fossildrivna motorer.

LMDh-bilarna är nya för i år och innebär ett helt annat tänk. De bakhjulsdrivna bilarna bygger på chassin från LMP2-klassen och alla bilarna har växellåda/axel/hybridsystem som byggts av Williams Advanced Engineering, Bosch och Xtrac. Med andra ord kan man säga att det har inneburit en mindre ekonomisk belastning för Cadillac och Porsche att ställa bilar på banan, de har inte behövt konstruera en bil själva.

Renger van der Zande och Scott Dixon samtalar under onsdagsträningen medan Sébastien Bourdais är ute på banan. Trion kör Cadillac Racings bil nr 3.Renger van der Zande och Scott Dixon samtalar under onsdagsträningen medan Sébastien Bourdais är ute på banan. Trion kör Cadillac Racings bil nr 3.Renger van der Zande och Scott Dixon samtalar under onsdagsträningen medan Sébastien Bourdais är ute på banan. Trion kör Cadillac Racings bil nr 3.
Renger van der Zande och Scott Dixon samtalar under onsdagsträningen medan Sébastien Bourdais är ute på banan. Trion kör Cadillac Racings bil nr 3. Foto: FREDERIC LE FLOC H/DPPI/SHUTTERS / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

För att få till ett jämnt startfällt arbetar arrangören med vad som heter Ballance of Performance. Alltså BoP. Straffvikter läggs till och tas bort bland annat och man kan fråga om de har lyckats. Högst berättigad fråga men hittills, under veckan som leder fram till loppet, har varvtiderna varit snuskigt jämna. Allra mest i inledande delen av kvalet då de åtta Hypercar-bilarna som kvalade sig vidare till andra delen av kvalet kallat Hyperpole skildes åt med bara åtta tiondelar av en sekund. De bägge Ferrari 499P LMH var snabbast med 3.25,213 respektive 3.25,412, Toyota GR010 Hybrid LMH var trea och fyra med 3.25,485 och 3.25,749, Porsche 963 LMDh femma och sexa med 3.25,848 och 3.25,868 och Cadillac V-Series.R sjua och åtta med 3.25,924 och 3.26,020. Som sagt, åtta tiondelars skillnad runt varvet som mäter drygt 13,6 kilometer. Alla 16 bilarna i Hypercar-klassen kör på Michelin-däck, men det är nu det blir intressant. Under sista veckorna som lett fram till loppet har BoP förändrats och Toyota har gjort det tydligt att farten trubbats av i GR010-bilen. Det är ena saken och en tydlig nackdel för Toyota som vill ta sin sjätte seger i rad. Den andra saken som visat sig i loppen tidigare under säsongen är att just Toyota har ett övertag i hur de sliter däcken, eller kanske inte sliter däcken. De har haft en möjlighet att hålla tempot konstant ute på banan mellan depåstoppen, något som konkurrenterna inte riktigt lyckats med. Ska du vinna på Le Mans bör du stå så lite i depån som möjligt, minimerat slitage hör till de stora fördelarna.

Toyota GR010 Hybrid nr 7 under onsdagens kval och träning. En av Gazoo Racings två bilar.Toyota GR010 Hybrid nr 7 under onsdagens kval och träning. En av Gazoo Racings två bilar.Toyota GR010 Hybrid nr 7 under onsdagens kval och träning. En av Gazoo Racings två bilar.
Toyota GR010 Hybrid nr 7 under onsdagens kval och träning. En av Gazoo Racings två bilar. Foto: FLORENT GOODEN/DPPI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Men nu kommer nästa intressanta detalj. Vädret. Prognoserna har skiftat fram och tillbaka, solen och värmen har dominerat hittills. Men det verkar svänga till helgen och i värsta fall väntar rejäla regnmängder. Då öppnas allting upp på nytt, då blir loppet något helt annat och det lutar åt att de fyrhjulsdrivna LM Hybrid-bilarna kommer att ha ett övertag genom bättre grepp ut ur kurvorna. Kommer det att stämma? Vi får se. Vad gäller för alla de andra klasserna? Vi får återkomma i fallet. LMP2 är ett getingbo, konkurrensen är stenhård. 

GTE-reglementet kör sitt sista år 2023, för att ersättas med ett GT3-liknande reglemente kallat LMGT3inför 2024. Det öppnar upp för ett sjukt spännande race med mest privatstall och en så kallad Pro-Am-blandning av förare. Corvette var en dominant i GT-klassen, men har inte vunnit på många år. Blir detta deras år? Vi måste även nämna att Nascar-legenden Jimmie Johnson, tidigare Le Mans-segraren (både totalt och klassvinster) och allt-i-allo-vinnaren Mike Rockenfeller samt F1-världsmästaren Jenson Button kör en Chevrolet Camaro ZL1 byggd av NASCAR. Den är den så kallade Garage 56-deltagaren, alltså något experimentellt där arrangören ACO låter reglerna töjas för att visa upp något annat. I det här fallet en konverterad Nascar som kommer att vara något speciellt. Inte minst ljudmässigt. Fränt tycker vi.