Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche Carrera Cup Scandinavia

Porsche Carrera Cup Scandinavia besöker klassisk F1-bana på torvmoss

Säg Anderstorp och de flesta av oss tänker på F1-loppen under 1970-talet. Fast kanske ändå inte Lukas Sundahl som leder Porsche Carrera Cup Scandinavia på ett övertygande sätt. Sundahl kommer till Anderstorp som stor hemmafavorit och han trivs i de snabba kurvorna.

Vi hade sett framför oss en tät titelfight mellan en trio toppförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Men när Robin Hansson tvingades lämna återbud till sin hemmatävling på Gelleråsen lämnade han också över ledartröjan till Lukas Sundahl.

Sundahl har dominerat Carrera Cup Scandinavia i år och väntas fortsätta så under sin hemmatävling på speciella Anderstorp Raceway.

Anderstorp byggdes för att arrangera F1-loppen med Ronnie Peterson i huvudrollen på 1970-talet och är i svenska sammanhang en väldigt speciell banan.

Långa raksträckor, jämfört med andra banor i Sverige, och starkt bankade kurvor bidrar till en hög snitthastighet. För många förare är det ovant att hantera så snabba ingångar i kurvorna som på Anderstorp då resten av banorna i Sverige är mer hög fart, kraftiga inbromsningar och snäva kurvor. Anderstorp kräver en helt annat annan körstil med mer flyt i kurvtagningen och ännu mer av att inte tappa fart. Det ställer också helt nya krav på förarnas förmåga att hantera däcken då det inte är lika många kraftiga inbromsningar.

Ledande Lukas Sundahl trivs på Anderstorp, även om han inte kört på banan speciellt ofta.

– Även om jag bara har tio mil till Anderstorp är Scandinavian Raceway den bana jag kört allra minst på av de som brukar vara med i PCCS-kalendern. Innan jag började köra Porsche tävlade jag bara där en enda gång. Det var när jag körde Radical 2012, säger Sundahl i ett pressmeddelande.

– Anderstorp är ingen favorit. Den är speciell med sina kurvor och raksträckor. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men det känns bara som om det borde gå att åka fortare där än vad jag gjort. Men det kanske det inte gör?

När Sundahl säger så är han blygsam i överkant. Sedan 2017 har han vunnit fyra gånger och tagit två andraplatser. Det ger inte konkurrenterna speciellt stora förhoppningar att lyckas sno åt sig viktiga poäng i mästerskapet denna helg.

Lukas Sundahl för några veckor sedan när han dominerade på Gelleråsen.Lukas Sundahl för några veckor sedan när han dominerade på Gelleråsen.Lukas Sundahl för några veckor sedan när han dominerade på Gelleråsen.
Lukas Sundahl för några veckor sedan när han dominerade på Gelleråsen. Foto: Micke Fransson

Tävlingen på Anderstorp inleder en intensiv säsongsavslutning med tre tävlingar på fyra veckor. Efter Anderstorp väntar Mantorp 2-3 oktober och Ring Knutstorp i Skåne 9-10 oktober. Under helgen i Anderstorp blir det dessutom tre deltävlingar för att kompensera för den inställda tävlingen i Norge.

Ett misstag i ett tidigt kval på Anderstorp kan alltså för förödande konsekvenser för hur många poäng en förare kan ta.

– I de kommande två tävlingarna gäller det verkligen att vara med i kvalet. Där får man inte missa när så mycket står på spel. Vi står inför två mycket viktiga tävlingar och med tanke på att det är så många poäng att köra om gäller det att vara lite smart, tänka en gång extra, säger Sundahl.

I Masters-klassen är det en kamp om totalsegern mellan Magnus Öhman och Carl Philip Bernadotte. Det skiljer sex poäng mellan de två i toppen och den som gör minst antal misstag kommer att ta ledningen i klassen inför de sista två deltävlingarna.

Så här sänds helgens Porsche Carrera Cup Scandinavia

Lördag 19 september

V Sport Motor/Viaplay kl 11.00-11.45: Race 2

Viaplay kl 14.30-15.35: Race 3

Porsche Carrera Cup Scandinavia

Ställning efter 3 av 6 deltävlingar

1) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 142 poäng

2) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 117

3) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 88

4) Hampus Ericsson, Mtech Competition, 76

5) Edvin Hellsten, Nova Racing, 74

6) Hugo Andersson, Steber Racing, 53

7) Magnus Öhman, Mtech Competition, 52

8) Carl Philip Bernadotte, Mtech Competition, 46

9) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 38

10) Christoffer Bergström, Team Pampas, 37

11) Patrick Rundquist, Steber Racing. 35

12) Krister Andero, Prido racing, 25

13) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 24

Masters Cup

1) Magnus Öhman, 110 poäng

2) Carl Philip Bernadotte, 104

3) Christoffer Bergström, 81

4) Thomas Karlsson, 79

5) Krister Andero, 61

Teammästerskapet

1) Fragus Motorsport, 213 poäng

2) Steber Racing, 203

3) Mtech Competition, 143

4) Sundahl Racing, 134

5) Nova Racing, 74

6) Team Pampas, 37

7) Prido Racing, 25