Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: www.r-photography.info

Porsche har krossat Nürburgring-rekordet – 5 minuter 19 sekunder

I 35 år stod sig alla tiders rekord runt Nürburgring, ett rekord som nu visat sig inte vara alla tiders rekord. Porsche har nämligen slagit till med en supertid, nästa en minut snabbare än gamla rekordet. 5 minuter och 19 sekunder lyder det nya.

Porsche är kungarna av Nürburgring. Om det råder ingen tvekan. I höstas slog de med nya 911 GT2 RS till med tiden 6 minuter, 47 sekunder och 3 tiondelar, snabbare än någon annan gatlegal bil.

Nu har Porsche slagit till med ytterligare en rekordtid, och inte är det vilken tid som helst som har slagits utan det är ”alla tiders rekord” som har, inte finputsats, utan totalkrossats.

Foto: www.r-photography.info

I morse körde nämligen en modifierad Porsche 919 Hybrid Evo, bilen som vunnit Le Mans tre gånger (2015, 2016 och 2017) och WEC lika många gånger, det 20,8 kilometer långa varvet på hypersnabba 5 minuter, 19 sekunder och 545 tusendelar. Bakom ratten satt 37-åriga tysken Timo Bernhard som vunnit Le Mans två gånger (2017 med Porsche och 2010 med Audi).

Rekordbilen är för övrigt samma bil som nyligen slog till med ett imponerade rekordvarv runt Spa-Francorchamps.

Den är en alltså en uppdaterad version av fjolårets Le Mans-vinnare som har gjorts 39 kilo lättare och väldigt mycket starkare (720 hk ur V4:an på 2,0 liter plus 439 hk från elmotorn). Bilen uppfyller därmed inte längre WEC-reglementet.

Foto: www.r-photography.info

Tiden är något i hästväg. Det tidigare rekordet, oavsett klass, löd 6 minuter, 11 sekunder och 13 hundradelar. Det sattes med en Porsche 956 C, en FIA Grupp C-tävlingsbil, 1983. Då satt Stefan Bellof bakom ratten, en tysk förare som körde både Formel 1 och långloppstävlingar. Han omkom på Circuit de Spa-Francorchamps 1985.

Morgonens körningar började med ett första rekordvarv som gav tiden 5 minuter, 24 sekunder och 375 tusendelar. En oerhört fin tid som Porsche och Timo Bernhard alltså lyckades slipa med nästan fem sekunder bara en stund senare.

Foto: www.r-photography.info

Porsches nya rekord runt Nürburgring är alltså nästan 52 sekunder snabbare än det gamla rekordet som stod sig i 35 år. 52 sekunder är en evighet i sammanhanget.Nedan kan du se filmen från rekordvarvet.

https://youtu.be/PQmSUHhP3ug