Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche

Porsche Mission R – eldriven tävlingsbil

Får du som vi lite ångest av att bensin är på väg att fasas ut – och undrar vad som ska ske med motorsporten? Porsche Mission R kan vara lösningen. En fyrhjulsdriven elbil med maximalt 1 088 hästkrafter. Lagom.

Porsches avdelning för kundracing, internationellt kallad Customer Racing, är en viktig del av varumärkesbyggandet. Det tävlas i olika varianter av Carrera Cup världen över, och sedan starten för 31 år sedan har drygt 4 400 tävlingsbilar sålts. En inte ovälkommen intäktskälla för företaget som nu laddar för framtidens eldrivna racing.

Fyrhjulsdrivna Mission R är ett koncept, men sägs vara inte särskilt långt från produktionsklar när frågan ställs vid ett digitalt möte strax innan lanseringen på IAA i München.

Hysteriska effektsiffror är inget ovanligt i elbilsvärlden, och Mission R:s dubbla elmotorer ger nära 1 100 hk i kval-inställning. Bilen accelererar 0-100 km/h på under 2,5 sekunder. Toppfarten är över 300 km/h.

1 AV 2
Foto: Porsche
2 AV 2
Foto: Porsche

Prestandamässigt, vad kan man jämföra detta med?

– Den gör ungefär samma varvtider som nuvarande 911 GT3 Cup. Vid max effektuttag kan man inte köra så länge, därför har Porsche Mission R ett ”racingmode” på 500 kW (680 hk) som är konstant under hela racet, säger Matthias Scholz, Director GT Racecars.

1 AV 3
Foto: Porsche
2 AV 3
Foto: Porsche
3 AV 3
Foto: Porsche

Mission R är en sprintrace-bil, lämpad för maximalt 30- till 40-minuters race. Tack vare avancerad 900-voltsteknik räcker en 15-minuterspaus från tävlandet för att ladda batteriet från 5 till 80 procent SoC (State of Charge).

En elmotor med 320 kW (435 hk) driver framaxeln medan maximalt 480 kW (635 hk) driver bakaxeln.

https://youtu.be/WsWgYjgkcpw

Bilen är kortare än en Cayman med sina 4,32 meter, men nästan två meter bred och bara 112 centimeter hög. Kanske mest iögonfallande är den integrerade burbågen i kolfiber, ett så kallat exoskelett.

Mission R har även DRS både bak i form av fällbar vinge, och fram (!) där tre spjäll i det som kan misstänkas vara luftintag i frontspoilern släpper igenom luft för att minska marktrycket (om man nu vågar köra en så snabb bil utan downforce framtill...).

Eftersom bilen är en konceptstudie så har den ingen prislapp.