Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche visar upp sin senaste säkerhetsbil

Porsche 911 Turbo. Här har du den säkerhetsbil som ska hålla startfältet i schack under årets långlopp-serie.

Efter många år av Audi är det numera Porsche som kommer att ansvara för säkerhetsbilarna i WEC-serien (World Endurance Championship). Tillverkaren från Stuttgart har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till slutet av 2020-års säsong och utöver säkerhetsbilarna kommer Porsche även att ställa upp med alla övriga hjälpfordon, som sjukvårdstransporter med mera.

Säkerhetsbilen som Porsche nu visar upp är i stort sett en standard Porsche 911 Turbo utrustad med Sport Chrono-paket. Motorn är fortfarande en turbomatad boxersexa på 3,8 liter, 540 hästkrafter och 710 newtonmeter, och sprinten 0-100 kilometer timmen går på tre sekunder blankt. Toppfarten anges till 320 km/h.

Bland det som ändå särskiljer säkerhetsbilen från en vanlig 911 Turbo kan nämnas den obligatoriska ljusrampen på taket, de runda extraljusen i fronten, samt radioutrustningen invändigt. Bromsar och fjädring har också optimerats specifikt just för bankörning.

Den mattsvarta, exteriöra, kulören samt den röda stripningen är en blinkning till Porsches tävlingsbilar som går i samma färger.

Årets World Endurance Championship, WEC, startar för övrigt den 5 maj i år. Första banan att få besök av långloppsserien är klassiska Spa-Francorchamps i Belgien.

16-17 juni är det dags för det mest prestigefulla loppet – Le Mans 24 timmar på Circuit de la Sarthe