Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Porsche 919 Hybrid, Porsche LMP Team: Earl Bamber, Timo Bernhard, Brendon Hartley
Porsche 919 Hybrid, Porsche LMP Team: Earl Bamber, Timo Bernhard, Brendon Hartley
Porsche 919 Hybrid, Porsche LMP Team: Earl Bamber, Timo Bernhard, Brendon Hartley
Porsche 919 Hybrid, Porsche LMP Team: Earl Bamber, Timo Bernhard, Brendon Hartley Foto: Porsche

Porsche tog nittonde Le Mans-titeln efter dramatiskt lopp

Fyra av sex LMP1-bilar havererade när den 85:e upplagan av Le Mans 24-timmarslopp avgjordes på Circuit de la Sarthe lördag-söndag i helgen. När däckröken lagt sig gick det dock att konstatera Porsche tagit nittonde titeln – och att förbannelsen fortfarande lever för Toyota.

Innan loppet drog igång pratade alla om just duellen mellan Porsches 919 Hybrid och Toyotas TS050 i den snabbaste LMP1-klassen: Skulle Toyota äntligen ta sin första Le Mans-vinst efter fem andra platser, eller skulle Porsche ta sin tredje Le Mans-seger i rad och sin nittonde totalt.

Det var som känt också Toyota med nummer 7 på sidorna som startade i pole position i den närmare 30-gradiga hettan under lördagen, efter att Kamui Kobayashi slagit till med en rekordtid i tidskvalet.

Med britten Mike Conway bakom ratten gick ledarbilen ut hårt direkt och fick också omgående en lite lucka bakåt till de två Porsche-bilarna (nummer 1 och 2) och Toyota nummer 8. Samtidigt fick den enda privatbilen i LMP1-klassen, Bykolles Racing Team, problem på första varvet och tvingades gå i depå.

Bykolles hade ingen bra helg och hann bara sju varv på två timmar innan man tvingades bryta på grund av en trolig överhettning.

I den något svagare LMP2-klassen tog de två Oreca bilarna från Vaillante Rebellion kommandot direkt och dominerade racet.

Toyota nummer 7 med förartrion Kobayashi/Conway/López fortsatte att pressa på under eftermiddagen/kvällen och höll Porscharna stången. Vid midnatt ledde Toyota nummer 7 med halvminuten över tvåan Porsche nummer 1.

Porsche nummer 2 låg vid den tidpunkten långt ner i fältet (18 varv efter) efter att ha tillbringat över en timme i depå på grund av en strulande främre drivaxel. Även Toyota nummer 8 var avhängd efter att ha gått in i depå strax efter klockan 23 med överhettade bromsar och problem med motorn fram.

Porsche 919 Hybrid, Porsche LMP Team: Earl Bamber, Timo Bernhard, Brendon Hartley Foto: Porsche

Det var dock nu de riktigt allvarliga problemen skulle torna upp sig för det japanska teamet: Efter en gulflagg och safety car ute på banan slutade kopplingen i ledande Toyota nummer 7 att fungera. Bilen försökte ta sig runt med fartspärren i (80 km/h) men stannade till slut intill vägkanten. Loppet var därmed över för favoritbilen och det såg deppigt ut i Toyota-boxen.

Men inte nog med det. Bara en liten stund senare blev den tredje Toyotan, nummer 9, påkörd i Dunlop-chikanen och var tvungen att bryta. Kraschen innebar att Toyotas vinstchanser helt var borta.

Det ska sägas att det var väldigt många avåkningar, och en del kollisioner, i årets lopp, men inga allvarliga olyckor.

I LMP2-klassen började det samtidigt strula för de så dominanta Rebellion-bilarna med halva loppet kvar. I stället kunde den svartvitmönstrade bilen med 38 på sidorna från Jackie Chan Racing ta över ledningen i den klassen.

På söndagsmorgonen defilerade Porsche nummer 1 framme i täten och hade 11 varv till närmaste bil. Segern såg redan ut att vara säkrad, och bakifrån gick den tidigare avhängda Porsche nummer 2 på för fullt för att möjligtvis ta sig upp på pallen. Den enda Toyota-bilen låg långt bak i ledet.

Tvåa totalt låg istället redan nämnda LMP2-bil från Jackie Chan Racing.

Med lite mindre än fyra timmar kvar på klockan var det dock Porsches tur att få problem när Porsche nummer 1 helt plötsligt tappade allt oljetryck. Liksom favoritbilen från Toyota försökte Porschen att ta sig till depån med hjälp av bilens elmotor – men förgäves: Även Porsche nummer 1 slutade sitt Le Mans-äventyr snöpligt stående längs med staketet.

Vid det tillfället var det alltså den svagare LMP2-bilen från Jackie Chan Racing som ledde hela tävlingen. Förarna tryckte gasen i botten och det började genast räknas på hur länge LMP2-bilen skulle kunna hålla undan för den jagande Porsche nummer 2.

Skulle Jackie Chan-bilen ha vunnit loppet vore det första gången sedan 1995 som en bil utanför högsta klassen vann Le Mans.

Men med en dryg timme kvar kunde ändå Porsche nummer 2 passera och hålla vägen in i mål. I vinnarbilen körde Timo Bernhard, Brendon Hartley och Earl Bamber.

Jackie Chan Racing nummer 38 slutade tvåa totalt, men vann sin klass, och LMP2-bilen Vaillante Rebellion nummer 13 med Nelson Piquet Jr bakom ratten spurtade till sig tredjeplatsen. Den kvarvarande Toyotan körde också upp sig under sista racedagen och slutade till slut nia – nio varv efter segrande Porschen.

Årets vinst på Le Mans var Porsches tredje i rad, och tillverkarens nittonde totalt.

Men hur gick det för svenskarna?

Bil nummer 21 med Felix Rosenqvist, Henrik Hedman och Ben Hanley som förare gjorde ett bra lopp i LMP2-klassen och slutade på en 15:e plats totalt (13:e plats i klassen). Teamet gjorde få misstag och förutom att hjulupphängningen gick sönder på deras Dragonspeed-10 Star Oreca under natten spenderade laget lite tid i depån. Under söndagsförmiddagen låg Rosenqvist på och matade 3:30-tider.

Den tredje och sista svensken, Niklas Jönsson, som körde en Ferrari 488 GTE för DH Racing i GTE AM-klassen, slutade 43:a totalt (13:e i klassen). Vann GTE AM-klassen gjorde bil nummer 84 från JMW Motorsports.

Den högre GTE Pro-klassen vanns av bil nummer 97 från Aston Martin Racing.