Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090814-reine-wisell foto
090814-reine-wisell foto
090814-reine-wisell foto
090814-reine-wisell foto

Premiär för Reine Wisell-utställning

I går kväll öppnade portarna till höstens fotoutställning på Ronnie Peterson Museum i Örebro: "Reine Wisell - racerförare, fotograf" – ett samarbete mellan museet och oss på Teknikens Värld. Följ med på vernissage!

Reine Wisell var aktiv förare under 1960- och 70-talen och körde bland annat 30 Formel 1-lopp under sin karriär. Han hade också den goda vanan att ha med sig sin kamera världen över.

I går kväll startade utställningen "Reine Wisell - racerförare, fotograf" på Ronnie Peterson Museum, en utställning med över 30 stycken bilder ur Reines privata fotoalbum. Bilder både på och av Reine själv.

Det är museet, vi på Teknikens Värld och Reine själv som omsorgsfullt har plockat fotografierna ur albumet. Bilderna spänner tidsmässigt från mitten av 1960-talet till början av 1980-talet och ger en unik inblick i en förares vardag under den tidsepoken. En del bilder är även tagna efter det att Reine lagt sin gröna hjälm på hyllan.

Bilderna väcker naturligtvis en hel del minnen och Reine dröjer sig kvar vid bilderna från sin tidiga karriär.

– Formel 3 var roligare än Formel 1, överraskar han med. Då tog man hand om sig själv, menar han, och berättar hur de svenska förarna brukade samlas med sina ekipage i Hamburg för gemensam färd till banorna på kontinenten. Som ett resande folk, de såg sig lite som zigenare.

Reine Wisells färdigheter med kameran har uppmärksammats tidigare av oss på Teknikens Värld. Redan 1972 publicerade vi bilder tagna av honom, så att agera samarbetspartner till utställningen kändes självklart.

Efter vernissagen höll Picko Troberg en föreläsning om sportbilen Lola T70 och Carl Hellman från Ferraristi Svezia om Ferraris sportvagnar. Han visade också upp sin Ferrari 312 PB-replika baserad på en Mondial T från 1991.

Utställning "Reine Wisell - racerförare, fotograf" håller på till och med 15 november. Museet har sommaröppet tisdag till söndag 12.00-17.00.

Läs mer

Extern länk

Rnnie Peterson Museum