Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110421-prins carl philip
110421-prins carl philip
110421-prins carl philip
110421-prins carl philip Foto: Marcus Engström/Teknikens Värld

Prins Carl Philip kör Mille Miglia

I maj byter prins Carl Philip den ordinarie Porsche Carrera Cup-bilen mot en betydligt äldre skönhet. Med Jan ”Flash” Nilsson som co-driver kör prinsen årets upplaga av det legendariska loppet Mille Miglia.

Bilen som de två ska ratta är en Porsche 550 Spyder från 1955, med chassinummer 45 är exemplaret på många sätt unikt, och dessutom såldes den som ny i Sverige. Sedan dess har bilen levt ett långt och innehållsrikt liv på världens racingbanor, något som fortsätter med prins Carl Philip bakom ratten. 

Första Mille Miglia-tävlingen gick av stapeln redan 1927 och arrangerades nästan årligen med undantag för krigsåren fram till 1957 då en olycka tog tolv liv och alla racingtävlingar på allmänna vägar i Italien förbjöds. Sedan 1982 är Mille Miglia i stället ett exklusivt rally där vinnaren får en sluttid så nära en förbestämd idealtid som möjligt. Dessutom är tävlingen bara öppen för bilar tillverkade mellan 1927 och 1957. Namnet Mille Miglia står för tusen romerska mil, vilket också är längden på tävlingen, det vill säga cirka 1 600 kilometer.

Teknikens Värld var med när prinsen och co-drivern Jan ”Flash” Nilsson fick se och köra bilen för första gången.

– Naturligtvis ska det bli otroligt roligt att köra Mille Miglia, det här är ju en fantastisk chans, berättar prinsen. 

– Det är ett privilegium att få köra en 550 Spyder, speciellt i Mille Miglia, instämmer Jan Nilsson och fortsätter:

– Jag kan inte säga att det är en dröm, det är betydligt mer än så. 

Någon placering vågar prinsen däremot inte sia om.

– Det går som det går, vi gör det för glädjen och sedan får vi se. Bilen känns bra, det enda som oroar är väl de tunna sätena i kombination med 160 mil, säger prinsen och skrattar. 

Hur det går får vi se vid målgången i Brescia den 14 maj, start sker två dagar tidigare, den 12 maj, även det i Brescia. Läs mer i nummer 11/2011 av Teknikens Värld, i butik samma dag som startskottet, 12 maj.