Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rally-VM 2022 har inletts med två sträckor av Monte-Carlo-rallyt.Rally-VM 2022 har inletts med två sträckor av Monte-Carlo-rallyt.Rally-VM 2022 har inletts med två sträckor av Monte-Carlo-rallyt.
Rally-VM 2022 har inletts med två sträckor av Monte-Carlo-rallyt. Foto: DPPI / Francois Flamand / LiveMedia / Shutterstock / Reporter Images / EPA / TT Nyhetsbyrån

Problem för Solberg direkt i VM-premiären i rally

Ett krånglande intercomsystem bromsade Oliver Solberg i VM-premiären i Monte-Carlo.

Men Solberg klarade sig i mål i båda specialsträckorna på torsdagskvällen, trots problemen och trots svåra förhållanden.

Regerande världsmästaren Sebastien Ogier tänker inte köra hela VM-serien i rally i år. Sägs det. För kanske sätter Toyota in den allra största övertalningskampanjen nu när Ogier visade att han trivs väldigt bra i de nya rallybilarna.

Ogier var snabbast på båda de två specialsträckorna som inledde årets säsong och premiären i Monte-Carlo. Sträckorna kördes under torsdagskvällen och i mörker. Mycket svårare än så går inte att göra en rallytävling. Ja, det skulle vara om det också hade varit kallt och halt. Nu var det så gott som helt snöfritt och asfaltspecialisterna kunde koppla ett tidigt grepp om topplatserna.

Ogier var snabbast med landsmannen Sebastien Löeb som tvåa. Nu ska inte heller Löeb köra speciellt många deltävlingar i år, ja, om inte Ford också plockar fram en övertalningskampanj.

Solberg tia

Bakom den franska toppduon var britten Elfyn Evans trea och dagens stora överraskning, Adrien Fourmaux, fyra.

Hyundai-bilarna med Thierry Neuville, Ott Tänak och Oliver Solberg inledde något långsammare än konkurrenterna från Toyota och Ford. Både Tänak och Solberg klagade på problem med systemet där förare och kartläsare kan kommunicera med varandra. Solberg hade problem att höra sin kartläsare Elliott Edmondson. Det kom också in mycket ljud från bilen i hjälmarnas högtalare. Hyundai försökte rätta till ljudet mellan de två specialsträckorna men eftersom det inte fanns någon regelrätt service är det oklart hur bra de lyckades.

När Monte-Carlo-rallyt kör vidare under fredagen lär ändå Solberg ha fått ordning på ljudproblemet och vi kan hoppas att han kan försöka ta sig uppåt från sin tiondeplats i resultatlistan. Just nu är det bara Toyotas Kalle Rovanperä som är bakom svensken i Rally1-klassen. Under fredagen ska sex specialsträckor köras innan VM-premiären avslutas med fem sträckor på lördag och fyra sträckor på söndag.

Uppdatering
Under fredagens första specialsträcka körde Oliver Solberg och kartläsare Elliott Edmondson in på en niondeplats. I skrivande stund körs dagens andra specialsträcka som Sebastien Ogier just nu leder.