Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mini Countryman Prodrive
Mini Countryman Prodrive
Mini Countryman Prodrive
Mini Countryman Prodrive

Prodrive bygger muskel-Mini

Brittiska ingenjörsfirman Prodrive som bygger Mini Countryman i rally-tappning till mästerskapsserien WRC planerar en preppad Countryman för gatan.

Minis nyligen startade rallysatsning kommer dra i gång ”på riktigt” nästa säsong. Målet är att vinna hela mästerskapet till säsongen 2013. För att ge ingenjörerna på Prodrive ännu lite mer att göra har Mini-ägarna BMW bestämt sig för att låta bygga en specialversion av crossovern Mini Countryman som ska bli en hyllning till rallyteamet. 

 Prodrive-Minin ska enligt uppgift bli strået vassare än den 211 hästkrafter starka John Cooper Works-version som än så länge toppar ligan över snabba Mini-bilar. John Cooper Works började som fristående trimfirma men införlivades i BMW-sfären 2007. Än så länge finns inte Mini Countryman i John Cooper Works-version vilket talar för att Prodrive fått uppdraget att bygga denna. 

 Nu har brittiska tidningen Autocar varit ute och snurrat utanför Prodrives lokaler och hittat en gatregistrerad Mini Countryman som utrustats med liknande kjolpaket, bakvinge i kolfiber och specialfälgar som Minis WRC-bil. Bilderna på den hittar du på deras hemsida, (OBS! Extern länk) www.autocar.co.uk.

 Utöver plastmodifikationerna ska även det mekaniska ses över. Något extremt effekthopp lär vi inte få se, men man kan nog räkna med en viss trimgrad av avgassystemet och 1,6-litersmotorn som i Prodrive-version ryktas leverera 230 hästkrafter. 

 Prodrive gjorde sig ett namn när man under 90-talet byggde Subarus rallybilar och har fram till Mini-satsningen också mest varit förknippat med det japanska märket som avslutade sin rallysatsning 2008. Sedan dess har Prodrive fått tiden att gå med att hjälpa bland andra Aston Martin med sin sportvagnsracing och Fords team i australiensiska V8 Supercar Series.