Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090320-f1-protest-regler
090320-f1-protest-regler
090320-f1-protest-regler
090320-f1-protest-regler

Protester mot nya poängsystemet i Formel 1

Ni läsare reagerade häftigt på FIA:s regeländring i sista sekund. Föraren med flest poäng vinner inte Formel 1-VM, utan i stället vinner föraren med flest vinster. Nu har också F1-teamen och förarna reagerat och regeländringen kan skjutas på framtiden.

I dag uttalade sig Formula One Teams’ Association (FOTA) ifrågasättande av de nya poängregler som Internationella bilsportförbundet (FIA) drev igenom med Bernie Ecclestone i bakgrunden, och som träder i kraft redan i år.

De nya reglerna innebär att den förare som plockat flest vinster under säsongen vinner hela VM-serien, alltså inte som tidigare där föraren med flest poäng vinner.

Detta har fått förarna och teamen att se rött, speciellt då regeländringen trädde i kraft så nära inpå årets första lopp, bara dryga veckan innan.

– Jag tycker det som händer är en skam för Formel 1, säger den regerande mästaren Lewis Hamilton som inte skulle ha blivit världsmästare förra året om det nya systemet hade varit i bruk då. Han menar också att alla förare ändå kör järnet hela säsongen, det spelar ingen roll hur poängsystemet ser ut.

FOTA hade tidigare lämnat in ett förslag till ett annat poängsystem där vinnaren i ett lopp skulle få 12 poäng i stället för 10 som i dag (se länk nedan). Men det förslaget röstade FIA ned och antog i stället Ecclestones ”vinnaren tar hem allt”-förslag, som det numera kallas på utrikiska.

Men FIA har i dag lyssnat på FOTA och kan tänka sig att skjuta upp regeländringen till 2010 års säsong i stället. Men då måste Formel 1-teamen först enhälligt rösta emot det nya systemet, vilket de med största sannolikhet kommer att göra.

Så alla ni med farhågor om en orättvis slutsegrare i november, ni kan troligtvis pusta ut snart.

Som en liten bonus till alla Formel 1-frälsta får ni här nedan en snygg video från Red Bull Racing som visar de nya bilarna inför året och lite om förändringarna i reglementet.

Nu är det bara en dryg vecka kvar till årets första tävling!

Trevlig helg på er!

https://youtu.be/21fE6Ee_BCg?height=347&width=575

Läs mer