Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Race Of Champions

Race Of Champions flyttar till Piteå med Porsche

ROC, Race Of Champions, är motorsporteventet som samlar de största racing- och rallystjärnorna från hela världen. Till vintern 2022 flyttar ROC till Sverige och Pite Havsbad med Porsche som ny officiell bilpartner.

Det skulle ha kunnat vara ett avdankat jippo under lågsäsong, för att fylla ut kalendern. Men Race Of Champions har alltid varit något annat, något på riktigt och framför allt – något som de numera 20 deltagande förarna ser fram emot. Och som alla vill vinna. 

När Mattias Ekström två år på raken (2006-07) lyckades slå Michael Schumacher i ROC-finalen och därmed bli champion of champions, det var stort. Den där intensiva vinnarblicken hos Ekström när han klev ur bilen som nykorad mästare sa allt.

Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.
Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Foto: Porsche Sverige

Efter att ha avverkat arrangörsplatser såsom bland annat Mexico City, Miami, London, Bangkok och Gran Canaria (där man höll till 1992-2003) är det till vintern 2022 för första gången i ROC:s historia dags för is och snö. Pite Havsbad i Piteå blir den nya arenan, vilket meddelades i början av 2021, och i samband med detta inleder Porsche Sverige ett långtgående samarbete med arrangören av Race Of Champions där Porsche blir så kallad Official Car. Vilket bland annat innebär att förarna kommer att tävla med den fabriksbyggda och av Porsche Motorsport utvecklade tävlingsbilen 718 Cayman GT4 Clubsport. Utöver tävlingsbilarna tillhandahåller Porsche en bilflotta för shuttleservice, en flotta som till 100 procent kommer vara eldriven.

– Race Of Champions är ett racingevent i världsklass. Vi ser fram emot ett innehållsrikt samarbete där Porsche är med och utvecklar såväl nya tävlingsmoment som upplevelserna runtomkring arenan, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige.

Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige.Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige.Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige.
Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige. Foto: Peter Cederling / Porsche Sverige

Tävlingsbilen 718 Cayman GT4 Clubsport är av samma biltyp som kommer att användas i den nystartade klassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Vilket innebär mittmonterad 3,8-liters boxersexa på 425 hästkrafter, PDK-växellåda och bakhjulsdrift. På asfalt är den extremt kompetent och tanken att köra den på sjöis, med rätt typ av däck, är minst sagt läskande. 

– Porsche och Race Of Champions är en perfekt kombination och vi ser fram mot att bygga ett långsiktigt samarbete tillsammans, säger Fredrik Johnsson, vd och arrangör, Race Of Champions. Jag är övertygad om att de många världsstjärnor som deltar i ROC kommer att imponeras av Porsches bidrag till eventet både på och utanför tävlingsbanan.

Fredrik Johnsson, vd och arrangör, Race Of Champions.Fredrik Johnsson, vd och arrangör, Race Of Champions.Fredrik Johnsson, vd och arrangör, Race Of Champions.
Fredrik Johnsson, vd och arrangör, Race Of Champions. Foto: Race Of Champions

Exakt datum för ROC 2022 är ännu inte satt, men eventet kommer att köras i början av året.