Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tony Welam/Mediaempire

Racingkriget är över – STCC och TTA går samman

Racingserierna STCC och TTA har enats om framtiden för svensk banracing. Från och med 2013 kommer STCC – Elitserien i Racing att köras enligt TTA-reglementet, alltså rörramsbilar med karosser i kolfiber och V6-motor.

Vad som händer med de nuvarande bilarna i STCC, Volkswagens biogasdrivna Scirocco, de två Chevrolet Cruze-bilarna och Tomas Engströms för ett år sedan nyinköpta Honda Civic återstår att se. De har i dag ingen klass att tävla i.

– Vi har haft en mycket bra dialog med TTA som har resulterat i den här lösningen. Vi har hittat en gemensam grund att stå på och nu kommer vi att vidareutveckla konceptet för att skapa bästa möjliga förutsättningar för svensk banracing, säger Rickard Pålsson, ägare av STCC.

– Svensk racing behöver stabilitet och långsiktighet, det är vad vi får nu. Alla inblandade parter är oerhört nöjda med lösningen. Nu finns alla förutsättningar för att skapa en ännu starkare plattform för svensk racing säger Greger Petersson, vd för TTA.

 En stark koppling till bilbranschen är viktig för mästerskapets utveckling. Därför kommer reglementet att genomgå flera förändringar. 

 – STCC är en viktig plattform för bilbranschen att marknadsföra sig och för att stärka den relationen har vi beslutat om en treårsplan för hur konceptet ska utvecklas. Bilarna kommer att förändras på ett antal punkter. På sikt kommer bland annat 1,6-liters turbodrivna motorer från respektive biltillverkare att införas, säger Huzell.

 Den lösning som parterna nu har kommit fram till möjliggjordes delvis genom att STCC:s partner Yokohama tog ett kliv åt sidan.

 – Vi är skyldiga Yokohama ett stort tack och vi kommer att fortsätta vårt goda samarbete på andra plan under kommande säsong, säger Huzell.

 Vilka supportklasser som kommer att köras och på vilka banor loppen kommer att gå är ännu inte offentligt.

 Men rimligtvis borde det bli Camaro Cup (som nästa år får sällskap av Ford Mustang), Renault Clio Cup, en sammanslagen Porsche Carrera Cup och sportvagnsklassen Swedish GT som kör timmeslånga lopp.

 De banor som haft störst publik under året är STCC-finalen på Solvalla och flygplatsracet i Östersund. Det sistnämda gick dock med förlust så det återstår att se hur det blir där nästa år.