Foto: Lotus Renault GP

Räikkönen segrade i Abu Dhabi

Årets Formel 1-säsong har fått ytterligare ett namn till listan av segrande förare. I dagens lopp på Yas Marina-banan i Abu Dhabi stod nämligen finländaren Kimi Räikkönen som segrare, efter ett lopp som gulflaggades flera gånger.

Det blev ett händelserikt Formel 1-lopp på Yas Marina-banan i Abu Dhabi i dag. Mästerskapsledaren Sebastian Vettel fick, som vi kunde berätta om i går, starta sist. Men tysken avancerade genom fältet, till viss del behjälpt av två pass med säkerhetsbil. Flera mindre krascher hände redan på första varvet, och loppet tog snabbt slut för Force Indias Nico Hulkenberg. Lewis Hamilton, som startade på första startruta, ledde också loppet fram till det att han tvingades bryta med tekniska problem på varv 19. Innan dess hade dock indiern Narain Karthikeyan och tysken Nico Rosberg kraschat i en otäck påkörning, som tvingade ut säkerhetsbilen på banan.

Efter Hamiltons frånfälle blev loppet upplagt för andraplacerade finländaren Kimi Räikkönen, Lotus, som därefter behöll greppet om loppet. Därefter dröjde det till varv 28 innan nästa större krasch, när Sergio Perez och Mark Webber försökte passera Räikkönens teamkamrat, fransosen Romain Grosjean. Detta resulterade i ännu en säkerhetsbil och ytterligare ett uppsamlat fält. Efter säkerhetsbilen kunde Räikkönen åter ta en ledning som han höll in i mål, även om Ferraris Fernando Alonso, som tog andraplatsen och också ligger tvåa totalt i serien, närmade sig på slutet. Vettel, som ju startade sist, slutade på tredje plats, följd av Button, Maldonado och Kobayashi.

Resultatet innebär inte bara att ännu en förare, och stall, fått kliva högst upp på prispallen i år, utan också att Fernando Alonso tar in tre poäng på Vettel i toppstriden, där endast tio poäng skiljer de bägge åt. Räikkönen befäste sin tredje plats i sammandraget, med svårintagbara 31 poäng ned till Webber, och 47 poäng upp till Alonso.

Resultat Abu Dhabis Grand Prix 2012

1  Räikkönen   Lotus  

2  Alonso   Ferrari   

3  Vettel   Red Bull   

4  Button   McLaren   

5  Maldonado   Williams  

6  Kobayashi   Sauber   

7  Massa  Ferrari   

8  Senna   Williams   

9  di Resta   Force India   

10  Ricciardo   Toro Rosso   

11  Schumacher   Mercedes  

12  Vergne   Toro Rosso   

13  Kovalainen   Caterham   

14  Glock   Marussia   

15  Perez   Sauber   

16  Petrov   Caterham  

17  de la Rosa  HRT  

Bröt:

Pic   Marussia   

Webber   Red Bull   

Grosjean   Lotus   

Hamilton   McLaren   

Rosberg   Mercedes   

Karthikeyan  HRT

Hülkenberg  Force India