Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toyota Gazoo Racing

Rally-VM kör igen i september

Efter tre deltävlingar pausades årets WRC-säsong på grund av coronapandemin. Nu står det klart att världsmästarskapet återupptas första helgen i september.

I januari inleddes årets säsong av rally-VM med Monte Carlo-rallyt. Därefter följde Svenska rallyt samt deltävlingen i Mexiko i februari, därefter tog det tvärstopp i och med coronavirusets globala utbredning. Under de senaste månaderna har deltävling efter deltävling strukits ur kalendern; Argentina, Portugal, Kenya, Finland, Nya Zeeland och Wales. Dessutom har Chile dragit sig ur på politiska grunder.

I dag meddelar WRC-organisationen, efter att ha nått en lösning tillsammans med Internationella bilsportförbundet, att rally-VM återupptas helgen 4-6 september med en deltävling i Estland. Det är första gången som landet arrangerar en WRC-deltävling. Estland, som är regerande världsmästaren Ott Tänaks hemland, var inte med i den ursprungliga tävlingskalendern för i år.

Efter Estland ska ytterligare fyra deltävlingar köras, nämligen Turkiet i slutet av september, Tyskland i mitten av oktober, Italien i slutet av oktober samt Japan i mitten av november.

Ytterligare två deltävlingar kan tillkomma – Belgien i början av oktober samt Kroatien som ännu inte är datumlagt.

För att en WRC-säsong ska räknas som komplett och kunna kora en världsmästare måste minst sju deltävlingar köras. Den gränsen har man alltså nu uppnått med viss marginal.

För tillfället leder Sébastien Ogier i Toyota Gazoo Racing WRC med åtta poängs marginal.