Rallyförare lyckas precis undvika älgolycka

En finsk rallyförare lyckas undvika att krocka med flera älgar under tävling. Föraren undviker med viss marginal de två första älgarna, men med den tredje är det verkligen på håret.

https://youtu.be/9VQ9cccnm8A

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Älgjakten är i full gång här i Sverige och det gör att viltet rör på sig extra mycket just nu och en tid framöver. Det gör i sin tur att risken för viltolyckor, och då särskilt med älg, ökar under perioden för jakt.

I filmklippet ovan ser vi en bil som kör finska mästerskapet i rally och där älgolyckan inte är långt borta. Vi får följa med från start i en av bilarna, och det är ungefär efter 1.55 in i klippet som det börjar bli intressant. Efter en lätt högersväng ser man en älg en bit bort på väg över vägen, och ganska tätt efter kommer en andra älg. Bilen kör relativt fort, så det tar inte lång tid innan den når älgarna. Precis när den andra älgen hunnit över, är bilen i princip framme vid älgarna, och  den dittills täta skogen öppnar upp sig.

Men det var inte nog med två älgar. När rallybilen når ut i det öppna uppenbarar sig ytterligare en älg som är på väg att korsa vägen. Men föraren lyckas, på något vis, passera mellan älg nummer två och tre. Troligtvis en kombination av tur, skicklighet och erfarenhet.

Olyckan är inte långt borta. Och hade olyckan varit framme, så kunde det ha gått riktigt illa. Därför vill vi påminna om att ta det lite extra försiktigt i trafiken under en tid framöver. Man vet aldrig när skogens konung kommer att passera över vägen nästa gång…