Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault firar 40 år i Formel 1

Renault fyller 40 år inom Formel 1 och väljer att blicka både framåt och bakåt i sitt firande.

Att Renault sedan 2016 är tillbaka med ett fabriksstall i Formel 1 har väl knappast gått någon förbi. Inte heller att de har en imponerande meritlista fastän man ”bara” varit med sedan 1977, både med eget stall och som motorleverantör.

Nu väljer man att belysa både historien och framtiden. Under helgens evenemang Classic Days på banan Magny-Cours ställer man ut elva av sina Formel 1-bilar för att fira att det är 40 år sedan man första gången ställde upp i motorsportens kungaklass.

Allt från sin prototyp Alpine-Renault A500 från 1976 till R28 från säsongen 2008 exponeras. På banan kommer även den första bilen, RS01, att köras liksom RE40 som var snubblande nära att ordna märkets första konstruktörstitel 1983.

RS01 (ovan), en pionjär inom turbotekniken, kallades elakt för den gula tekokaren då den ofta stod bredvid banan inbäddad i rök. Under Frankrikes Grand Prix 1979 slutade folk att skratta, då vann Renault sin första seger med en turboladdad bil och snart inleddes den mytomspunna "turboeran".Med konceptet R.S. 2027, som nyligen visades upp under bilsalongen i Shanghai, blickar Renault framåt. Bilen har genomskinliga sidor för att exponera föraren och på så sätt göra sporten mer mänsklig. LED-ljus på hjul och vingar ska ge en mer spektakulär show. Bilen har en autonom funktion i säkerhetssyfte samt mindre tank och eldrift för depåkörning i miljösyfte. Hur låter det, tycker du? På filmen nedan kan du se konceptet.

https://youtu.be/dYze7skPIS0