Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091216 renault f1
091216 renault f1
091216 renault f1
091216 renault f1 Foto: LAT Photographic

Renault kvar i Formel 1

Efter över en månads velande kom i dag beskedet: Renault stannar i Formel 1 och det med ny finansiell uppbackning.

Kort efter Toyotas utträde ur Formel 1 i november i år spreds ryktet om att Renault ämnade att göra samma sak. Renaults högste chef Charles Ghosn uppmanade fans och journalister att "vara tålmodiga" efter mötet i Paris.

I dag meddelar Renault att man tänker stannar i Formel 1, det efter att ha sålt "stora delar" (vissa källor nämner 75%) av ägandet till Genii Capital, ett företag baserat i Luxemburg med ny teknik och motorsport i fokus.

Stallet kommer fortsätta att tävla i Renaults namn och Red Bulls Formel 1-bilar kommer även 2010 att använda sig av Renault-motorer.

Man anser att Formel 1, trots alla nya regeländringar och kostnadsnedskärningar, utgör en bra bas att exponera varumärket Renault.

Renault har varit inblandat i Formel 1 i 35 år, man har bland annat introducerat saker som turbo- och V10-motorer till klassen. Under 1990-talet var man en mycket stark motorleverantör och 2002 tog man över Benetton-stallet. Fernando Alonso blev världsmästare 2005 och 2006 i Renault-bilar och båda de åren kammade man även hem konstruktörsmästerskapet.

Att Renault stannar i Formel 1 gör framför allt polacken Robert Kubica glad som inför kommande säsong är kontrakterad försteförare. Den andra sitsen är för tillfället tom. Jarno Trulli, som de flesta tippade skulle ta den, blev i går klar för det nybildade Lotus-stallet.

Läs mer