Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault slår hastighetsrekord – med 60 år gammal bil

För 60 år sedan slog Renault fyra rekord med en turbinbil. Nu slår man ett till – i en 60 år gammal standardbil.

Renault återvänder till Bonnevilles saltöken 60 år efter att deras turbinbil Etoile Filante ”Shooting Star” där slog fyra hastighetsrekord varav två fortfarande håller ställningarna: att köra 306,9 km/h i en kilometer och 308,85 km/h i fem kilometer.

Etoile Filante hade spännande former och även sådan teknik. Skalet var i plast och motorn, på 270 hästkrafter, var av turbintyp – en teknik som många önskade få ner i personbilar. Chrysler lyckades bäst med nio tillverkade exemplar under det tidiga 1960-talet men på pappret gav man upp kampen först 1977. Rover-BRM och Lotus har använt sig av tekniken inom Formel 1.

På bilden har rekordvagnen sällskap av en betydligt vanligare bil: Renault Dauphine som även den i år fyller 60 år. Under Renault resa till Bonneville passade Nicolas Prost (son till den fyrfaldige Formel 1-mästaren Alain) på att slå rekord med bilen i klassen för klassiska bensindrivna bilar tillverkade mellan 1928 och 1981 med en cylindervolym på mellan 754 och 1015 kubikcentimeter. Jo, det finns en klass för allt… Han klockades för på 76,541 mph, strax över 128 km/h.

Det låter kanske inte så imponerande men Renault fick ta i från tårna. Bilen tömdes på allt onödigt och originalmotorn på 845 kubikcentimeter var ersatt av en större från modellen Caravelle på 956 kubikcentimeter och 27 hästkrafter.