080630-stcc-sturup-2008

Richard Göransson ny ledare i STCC

Richard Göransson vann före Johan Stureson och Thed Björk när STCC körde sin sjätte deltävling på Sturup. Därmed gick BMW-föraren också upp i total ledning.

Richard Göransson lovade tidigare att han skulle leda STCC efter deltävlingen på Sturup. Han infriade löftet genom att vinna från andra startposition bakom Robert Dahlgren, Volvo C30, som hade tagit sin tredje pole position i år. 

– Jag var snabbare än Dahlgren men han var väldigt svår att komma om. Jag har tävlat mot honom länge och vet att han brukar göra det svårt att komma förbi, sa Göransson. 

 

Det tog Göransson åtta varv att ta sig förbi och skaffa sig ett försprång. Hans team valde ett sent depåstopp och var där snabbast. En säker seger gick sedan att bärga. 

 

I och med sin vinst gick Göransson upp i mästerskapsledning. Han leder med två poäng före tvåan Thed Björk, Honda, och ytterligare ett poäng före Fredrik Ekblom, BMW. Luckan kunde dock ha varit större. 

 

Bakom Göransson fightades Robert Dahlgren och Mattias Andersson, Alfa Romeo, om andraplatsen. Andersson var snabbare och kom ikapp och med fem varv kvar gjorde han en attack. Dahlgren släppte förbi men var tvungen att väja för en däckbarriär i ytterspår. 

 

– Jag fick fatta ett beslut på en tusendels sekund. Bromsa eller väja, säger Dahlgren. 

 

Han valde fel beslut. Mattias Andersson fick en smäll och vände rakt in i barriären. Dahlgren föll själv i manövern och tvingades även han att bryta. För Andersson innebar det en dyr krasch och missade poäng. 

– Jag är oerhört besviken. Vi var värda en pallplats idag. Jag funderade på om jag skulle nöja mig med en tredjeplats men när vi var så pass mycket snabbare så gjorde jag ett försök. Han släppte förbi, men sedan måste han ha fått totalt hjärnsläpp. Jag är förbi när jag känner att bilen ställer upp sig 45 grader och det smäller, berättar Andersson. 

 

Istället för Andersson och Dahlgren på pallen klev hemmaföraren Johan Stureson, Peugeot, och Thed Björk upp på podiet. Viktiga poäng för Björk som vann senast i Göteborg. 

Johan Stureson var nöjd med sin första pallplats för året. 

– Det var skönt att få till det äntligen. Vår bästa plats innan det här var en sjätte och nu laddar vi för sista racet innan sommaruppehållet då vi kommer att utföra en del förbättringar på den nya bilen, säger Stureson. 

 

 

Resultat STCC deltävling 6, Sturup Raceway

1. Richard Göransson, BMW 

2. Johan Stureson,Peugeot 

3. Thed Björk, Honda 

4. Robin Rudholm, BMW 

5. Fredrik Ekblom, BMW 

6. Tomas Engström, Honda 

7. Jan Nilsson, BMW 

8. Thomas Schie, Chevrolet 

9. Roger Eriksson, Seat 

10. Tommy Rustad, Volvo 

 

Ställningen i förarmästerskapet efter 6 deltävlingar

1. Göransson, 37 

2. Björk, 35 

3. Ekblom, 34 

4. Rudholm, 31 

5. Nilsson, 17 

6. Schie, 16 

7. Engström, 13 

8. Andersson, 12 

9. Rustad, 12 

10. Stureson, 11