Foto: NIKA Racing

Rickard Rydell redo för WTCC-comeback 2015

Tidigare BTCC- och STCC-mästaren Rickard Rydell är redo att göra WTCC-comeback efter att ha varit borta från mästerskapet i fem år och ska börja testa hans nya Honda Civic i februari.

Svensken kommer att tävla med svenskteamet NIKA Racing, samma team som han tog STCC-titeln med 2011. Det teamet hade en stark WTCC-säsong 2013 med dansken Michel Nykjaer och låg i mästerskapstoppen innan Nykjaer lämnade teamet mot slutet av säsongen.

2015 kommer teamet att tävla med en nybyggd Honda Civic i huvudklassen TC1 i WTCC med Rydell som förare.

– Jag är redo och ser fram emot det. Det kommer bli riktigt kul att köra en full säsong i WTCC igen. Nicklas (Karlsson) som driver teamet har arbetat hårt under året för 2015, jag vet att Honda Sverige dessutom är djupt involverade i programmet, så det ser bra ut, säger Rydell.

– Vi får bilen i slutet av januari, men då första tävlingen är rätt tidigt nästa år så kommer vi inte hinna testa så mycket. Vi hoppas kunna köra ett par olika tester på ett par banor under några veckor i februari innan bilen skickas till Argentina.

– Jag hoppas att eventuellt kunna köra lite innan dess också i JAS-testbilen … det vore bra att lära sig bilen innan vi får vår egen. Så, visst, förberedelserna kommer inte vara så bra som vi skulle vilja, men bara vi kommer kunna testa på ett par olika banor så kommer vi lära oss.

Rydell var en av de förare som körde den absolut första WTCC-säsongen 2005, då med SEAT där han tog fem segrar och även en seger med Chevrolet på sin hemmabana Anderstorp. Nu siktar han på att köra minst två år med NIKA Racing, som ska byta namn till Honda Racing Team Sweden.

– Jag ser detta som ett två-årsprogram, förberedelser det här året för att lära och göra så bra som möjligt med ett par bra resultat och kanske vara med i toppen året efter, säger Rydell.

Med fem år borta från mästerskapet och många nya banor på kalendern, ser det ut som att 47-åringen kommer få en tuff uppgift framför sig med en helt ny bil att lära sig dessutom. Men oddsen är inte så dåliga som de kanske ser ut.

– Jag har tittat på det och det ser ändå rätt bra ut då det är många nya banor även för de förare som tävlat i mästerskapet under de senaste åren. Argentina, Slovakien och Ryssland är de enda jag inte känner till som de andra gör. De övriga banorna känner inte de andra förarna till. Jag har dessutom testat i Qatar (där finalen går) med SEAT en gång, dock för rätt länge sedan. Paul Ricard känner jag också till efter mina år med Aston Martin. Så tre av 12 är inte så illa, säger Rydell.