Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rickard Rydell STCC-mästare 2011
Rickard Rydell STCC-mästare 2011
Rickard Rydell STCC-mästare 2011
Rickard Rydell STCC-mästare 2011 Foto: Mediaempire

Rickard Rydell STCC-mästare 2011

Det blev en dramatisk STCC-final på Mantorp Park. När krutröken lagt sig stod Rickard Rydell, Chevrolet, som mästare, men bara två poäng före Fredrik Ekblom i Volkswagen Scirocco.

Rickard Rydell vann enkelt det första loppet, före Fredrik Ekblom som inte kunde svara. De flesta trodde att Sciroccons gasturbomotor skulle kunna klara av Rydells Chevrolet på långa raksträckan men så skedde inte.

 

 Det hade kunnat ta en ände med förskräckelse redan från start när Rickard Rydell hade en clash med Richard Göransson, men det redde ut sig.

 Sedan skickade Volkswagen teamorder till Thed Björk att backa av från den ledning han hade och släppa förbi Robert Dahlgren, Volvo, Mattias Andersson, Alfa Romeo, men framförallt Fredrik Ekblom.

 Thed Björk gjorde sedan sitt bästa för att hindra Rickard Rydell att avancera framåt men lyckades inte.

 I mål var Rydell fyra, Ekblom trea och det innebar att Rickard Rydell segrade med två poäng.

 Att Robert Dahlgren vann det andra heatet var det inte många som brydde sig om.

 Sent lördag kväll diskuterades alltjämt en gulflaggomkörning Rickard Rydell möjligen gjort sig skyldig till och protest är inlämnad från Volkswagen-teamet.

 Men det är nu när STCC 2011 är avgjort som den stora striden börjar, den mellan STCC och utbrytargruppen TTA.

 STCC har varit på offensiven under hösten. De har säkrat femårsavtal med Mantorp Park, treårsavtal med Ring Knutstorp. TV-avtal med SVT och Canal+.

 Volkswagen har deklarerat att de kör STCC även 2012, nu i egen regi. Honda och Chevrolet lär också köra STCC, om de kör, sak samma med Seat.

 Porsche Carrera Cup stannar med STCC.

 Men flera av förarna lär överväga att gå till GT-serien istället, som körs under TTA-flagg. Det är ju ganska troligt att Flash Engineering placerar Prins Carl Philip Bernadotte i den serien.

 Volvo har i sin tur deklarerat att de väljer TTA, liksom West CoastRacing och Flash Engineering. Inte så underligt eftersom de är delägare i TTA. Så även Brovallen Design.

 TTA har också bekräftat att Göteborg tar hand om deras finaltävling på stadsbanan, plus att det körs en deltävling till där.

 TTA har annars hållit ganska låg profil men säger att det snart kommer utförligare information.

 Robin Rudholm blev mästare i Carrera Cup efter en tveksam bestraffning av Johan Kristoffersson för tjuvstart. Den senare vann andra loppet men det spelade ingen roll för totalställningen.

 Förre STCC-föraren Thed Björk segrade totalt i välfyllda Camaro Cup.

 Välfyllt var det också på läktarna i det varma höstvädret. Festligt, folkligt, fullsatt helt enkelt.

 Resultat kommer senare.