Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110207 kubica krasch110207 kubica krasch110207 kubica krasch
110207 kubica krasch

Robert Kubica har opererats

I söndags morse kraschade den polske Formel 1-föraren i ett rally i Italien och ådrog sig svåra skador. Nu har han opererats.

Det var i söndags morse som den polske Formel 1-föraren kraschade med sin Skoda Fabia Super 2000 i rallyt Ronde di Andora, Italien.

I hög hastighet körde bilen in i ett räcke och skadade Kubica allvarligt, hans co-driver Jakub Gerber klarade sig utan skador. Kubica satt fast i bilen i en timme innan han kunde skäras loss ur bilvraket.

Kubica var vid medvetande när han per helikopter transporterades till Pietra Ligure-sjukhuset. Hans högra arm skadades svårt, han fick också skador på benen.

Det var länge osäkert om hans arm skulle amputeras eller ej.

– Den var var skadad på två ställen, berättar Mario Igor Rossello för engelska Autosport. Vi hade två läkarteam som jobbade i skift under fem timmar för att på bästa sätt få ihop armen på nytt. Hans tillstånd är nu allvarligt men stabilt.

Lotus Renaults GP:s stallchef Eric Boullier och andreföraren Vitaly Petrov är nu på väg till sjukhuset för att visa sitt stöd och att berätta att de vill se honom tillbaka i Formel 1-stallet så fort som möjligt.

Det är dock högst osäkert när Kubica kan köra igen. Det kommer ta läkarna flera dagar att se hur bra operationen har lyckats. Mario Igor Rossello har nämnt att det förmodligen kommer att ta Kubica minst ett år innan han kan köra Formel 1 igen.

Stallets tredjeförare Bruna Senna planeras att ta över Kubicas bil inledningvis men stallet siktar på att ta in en mer erfarne förare framöver.

Formel 1-säsongen startar i Bahrain den 11-13 mars. Mer om säsongen kommer du kunna läsa i Teknikens Värld nummer 6 ute i butik den 3 mars.

Läs mer