Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: DPPI/Francois Flamand/LiveMedia/Shutterstock / Shutterstock
2 AV 3
Foto: Reporter Images / EPA / TT / TT NYHETSBYRÅN
3 AV 3
Foto: DPPI/Gregory Lenormand/LiveMedia/Shutterstoc / Shutterstock

Röken i bilen stoppade Solberg i Monte-Carlo

Efter en bra sista sträcka i lördags och en bra insats söndag morgon tvingades Oliver Solberg bryta VM-premiären i Monte-Carlo.

Solberg och kartläsaren Elliott Edmondson mådde dåligt av röken som kom in i bilen och som stört dem hela helgen.

Oliver Solberg lyckades inte ta sig till mållinjen i sin debut som fabriksförare i Hyundai-teamet. Solberg hade problem med ljudsystemet redan från början, något som drabbade de andra bilarna i teamet också, och dessutom stördes Solberg och kartläsaren Elliott Edmondson av rök som kom in i bilen.

Stundtals och på vissa delar av sträckorna lyckades Solberg få till bra tider. Lördagen avslutade han med fjärde bästa tid på den 13:e specialsträckan, halvsekunden snabbare än ledande Sebastien Loeb.

Söndagen började också bra med sjätte tid på den 14:e sträckan, snabbare än bland andra VM-favoriten Elfyn Evans. Men efter målgången tvingades Solberg ge upp. Han och kartläsaren Elliott Edmondson mådde dåligt av röken i bilen och det ansågs farligt att fortsätta på de snirkliga bergsvägarna.

Att tvingas bryta efter en avåkning lördag morgon och problem med bilen under så gott som samtliga sträckor är en besvikelse för Solberg men de snabba tiderna är en viss tröst inför fortsättningen i Svenska rallyt om en månad. 

Loeb vann

Flera förare hade också problem i VM-premiären och stora favoriter som Evans och estländaren Ott Tänak lämnar Monte-Carlo med betydligt sämre resultat än förväntat.

Sekundfighten mellan Sebastien Loeb och Sebastien Ogier slutade seger för veteranen Loeb i Ford Puma. Fransmännen turades om att ha ledningen men Ogier tappade hela 34 sekunder på Loeb på den näst sist sträckan och därmed kunde Loeb följa upp andraplatsen i Dakarrallyt med en seger i Monte Carlo. Det är en hygglig januariförare för Loeb som tyvärr inte ska köra hela VM-serien för Ford. Av tv-bilderna att döma fick Ogier problem med däcken och bilen understyrde kraftigt åt vänster. För att inte köra av tvingades Ogier att sakta ner.

Resten av startfältet drabbades av tekniska problem och kryddade det med avåkningar. Craig Breen tog till slut tredjeplatsen och att Kalle Rovenperä var drygt två minuter efter segraren hindrade inte finländaren från att inleda året med en fin fjärdeplats.

Hyundai hade stora problem genom hela rallyt men Thierry Neuville linkade hem med en femteplats. Både Ott Tänak och Oliver Solberg bröt.

Norrmannen Andreas Mikkelsen vann WRC2-klassen i en Skoda Fabia.