Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Scuderia Falkenberg

Ronnie Petersons F3:a kan bli din

1966 tog Ronnie Peterson steget över till Formel 3 och vägen till motorsportens finrum började. Nu säljs hans första tävlingsbil i klassen. 

Ronnie Peterson är Sveriges främste racingförare med tio Grand Prix-segrar och en Formel 1-karriär som sträckte sig från 1970 till 1978. Allt började 1962 i en gokart och 1966 tävlade han för första gången med en ”riktig” formelbil – en bil som nu är till salu.

Det rör sig om en Formel 3:a av märket Swebe – en bil som Ronnies pappa Bengt byggde inför säsongen. Totalt sattes fyra bilar av modellen samman, denna har chassinummer 20 och med den tävlade Ronnie med i fyra lopp innan han skiftade till en Brabham.

Foto: Scuderia Falkenberg

Bilen kördes efter det av andra förare under minst fyra säsonger. Den har också tävlat i historiska sammanhang, senast i början av 1990-talet och ska också ha körts under ett evenemang på Scandinavian Raceway i Anderstorp under mitten av det årtiondet. Bilen är i stort sett i orört originalskick och den enda kvarvarande Sweben som i dag som har kvar sin F3-specifikation. De senaste 20 åren har bilen stått på Sparreholms slotts bilmuseum men har även visats upp på andra platser, bland annat Ronnie Peterson Museum i Örebro.

Foto: Scuderia Falkenberg

Jonas Bengtsson på Scuderia Falkenberg, som säljer bilen, berättar för Teknikens Värld att den behöver en teknisk genomgång om man ska köra med den samt att en hel del dokumentation följer med bilen, bland annat resultatlistor, brev och en film som är inspelad när Swebe-bilarna byggdes samman. Delar av inspelningen figurerar i Ronnie-filmen Superswede från 2017.

Foto: Scuderia Falkenberg

Priset är 675 000 kronor och baseras på vad andra Formel-bilar med 1000-kubiksmotor går för, även om det är svårt att värdera bilen. Att Swebe inte är ett lika känt namn som exempelvis Cooper eller Brabham vägs upp av att det är just Ronnie Petersons bil. Sweben annonseras ut på Blocket och på Race Cars Direct även om säljaren tycker att det vore roligast om bilen stannar i landet.