Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kalle Rovanperä och co-driver Jonne Halttunen vann Rally Sweden 2022.Kalle Rovanperä och co-driver Jonne Halttunen vann Rally Sweden 2022.Kalle Rovanperä och co-driver Jonne Halttunen vann Rally Sweden 2022.
Kalle Rovanperä och co-driver Jonne Halttunen vann Rally Sweden 2022. Foto: Oskar Gummesson / Teknikens Värld

Rovanperä vann Svenska rallyt – valde att hedra Ukraina

Kalle Rovanperä valde att fira lita lagom efter att ha vunnit Svenska rallyt.

Anledningen var förstås situationen i Ukraina. 

Starkt av Rovanperä som visade klass på många sätt.

Han är bara 21 år ung men redan Finlands nästa stora rallystjärna. Finlands rallyelit med Tommi Mäkinen och Jari-Matti Latvala som chefer i Toyota-stallet och så klart med pappa Harri – själv vinnare i Svenska rallyt, 2001 – som stort stöd har Kalle skolats in i världseliten.

Det sägs att Kalle tränat hårt hemma i Finland där Toyota-stallet är baserat och han har tävlat flitigt i kategorierna under WRC för att lära sig alla vägarna i VM-serien.

Och det har betalat sig. Rovanperä kommer att vara i världstoppen i många år framöver och han kan bli världsmästare redan i år.

Oliver Solberg kan vara den förare som på sikt kan utmana Rovanperä. Kalle och Oliver är bra vänner och alla räknat med att Solberg kommer att skolas in av Hyundai-teamet i år för att redan nästa år kunna skolas i toppen.

Oliver Solberg och co-driver Elliott Edmondson slutade på sjätte plats.Oliver Solberg och co-driver Elliott Edmondson slutade på sjätte plats.Oliver Solberg och co-driver Elliott Edmondson slutade på sjätte plats.
Oliver Solberg och co-driver Elliott Edmondson slutade på sjätte plats. Foto: Oskar Gummesson / Teknikens Värld

VM-serien åker nu till Kroatien och nästa deltävling avgörs på asfalt. Oliver avslöjade i Umeå att det finns planer på lite extra asfaltsträning med kompisen Johan Kristoffersson. Det är kul att våra två unga svenska världsstjärnor kan hjälpa varandra och Kristoffersson har en lucka i sin kalender nu fram tills den nya rallycrossäsongen startar. 

Finland tog sin 22:a seger i Svenska rallyt i Umeå och den första sedan 2017 då Rovanperäs teamchef Latvala vann i Toyotas stora återkomst till rally-VM.

Sverige har totalt 40 segrar i Svenska men den senaste så tidigt som 1997, Kenneth Eriksson i en Subaru.

Bland topp fem fanns tre Toyota, en Hyundai och en Ford. På andra plats kom Hyundai-föraren Thierry Neuville med co-driver Martijn Wydaeghe.Bland topp fem fanns tre Toyota, en Hyundai och en Ford. På andra plats kom Hyundai-föraren Thierry Neuville med co-driver Martijn Wydaeghe.Bland topp fem fanns tre Toyota, en Hyundai och en Ford. På andra plats kom Hyundai-föraren Thierry Neuville med co-driver Martijn Wydaeghe.
Bland topp fem fanns tre Toyota, en Hyundai och en Ford. På andra plats kom Hyundai-föraren Thierry Neuville med co-driver Martijn Wydaeghe. Foto: Oskar Gummesson / Teknikens Värld

***

Svenska rallyts flytt till Umeå blev i mina ögon en succé. Det finns ett färdigt förslag till flerårigt avtal på rallychefen Glenn Olssons bord och jag håller tummarna för att Glenn kan förhandla fram bra ekonomiska förutsättningar. 

Visst behöver vissa vägar bli lite mer anpassade för rally och visst behövs det mer publik för att skapa samma folkfest som vi sett i Värmland. Men Umeå visade i helgen att alla förutsättningarna finns där. Det finns gott om övernattningsmöjligheter och det är relativt nära till rallyskogen. Jag gissar också att både norrmän och finländare kommer att resa till Umeå i ännu större skaror framöver nu när coronapandemin verkar blåsa bort.

***

Rovanperäs lugna firande efter målgången i Umeå var värdigt och visade att en 21-årig rallyförare också kan ha sinnesnärvaro att visa respekt, trots att han precis vunnit sin tredje VM-deltävling.

Inget svenskt på pallen denna gång, däremot dubbelt finskt och belgiskt.Inget svenskt på pallen denna gång, däremot dubbelt finskt och belgiskt.Inget svenskt på pallen denna gång, däremot dubbelt finskt och belgiskt.
Inget svenskt på pallen denna gång, däremot dubbelt finskt och belgiskt. Foto: Oskar Gummesson / Teknikens Värld

Ni som inte provat ännu – testa restaurangen Guilty Pleasure i Umeå som blandar sött och starkt på ett spännande sätt. Umeå visade prov på flera restauranger med nya smakblandningar. Uppfriskande.

***

De nya rally1-bilarna har en hybriddrivlina som fortsätter att spela förarna spratt. Det blir lite löjligt att se hur förarna slår ut med händerna och förklarar att de inte har en aning om varför bilen inte går framåt. Det här måste teamen lösa för vi vill inte se bilar utan kraft och vi vill tro att teamen, förarna och mekanikerna kan sin sak.

Det var inte bara Oliver Solberg som drabbades av drivlineproblem, fler Fordbilar fick också oförklarliga stopp. Toyota hade problem sista dagen då några av bilarna inte fick de 100 hästkrafterna extra från elmotorn.

Svenska rallyt, eller Rally Sweden som det numera heter, får ses som en succé efter flytten till Umeå.Svenska rallyt, eller Rally Sweden som det numera heter, får ses som en succé efter flytten till Umeå.Svenska rallyt, eller Rally Sweden som det numera heter, får ses som en succé efter flytten till Umeå.
Svenska rallyt, eller Rally Sweden som det numera heter, får ses som en succé efter flytten till Umeå. Foto: Oskar Gummesson / Teknikens Värld

***

Jag måste också tycka lite synd om hårdsatsande Elfyn Evans. Walesaren stod för underhållningen lördag kväll i Umeå men straffades sen med tio sekunders tidstillägg. Evans körde in i snövallen söndag morgon och gav därmed segern till Rovanperä. 

Bakom finländaren gjorde Thierry Neuville en stabil insats och nu är det belgaren som skuggar Rovanperä i VM-tabellen inför Kroatien.

Foto: FIA World Rally Championship