Ruben Börjesson gör rallycomeback efter 30 år

Teknikens Världs expert och favoritpolis Ruben Börjesson gör comeback i rallysvängen efter 30 års frånvaro. Vi tar pulsen innan det är dags för uppställning.

Teknikens Värld långvariga medarbetare Ruben Börjesson har många strängar på sin lyra, bland annat som biltestare och älgtestexpert på Teknikens Värld, trafikpolis i 42 år, faktiskt Sveriges äldsta polis, samt en mångårig rallykarriär i ryggen.

Nu är det 30 år sedan han rattade en tävlingsbil i rallysammanhang och det är dags för en comeback. Rubens hemmaklubb SMK Nyköping firar 80-årsjubileum och har bjudit in honom för att köra Gästabudstrofén som går av stapeln i morgon lördag. Som kartläsare har han långvariga poliskollegan och tidigare kartläsaren, då Marianne Sterner inte kunde vara med, Fred Calmerman.

Vi slår en signal till Ruben och kollar läget.

Tjena Ruben, hur är det med nerverna inför morgondagen?

– Hej! Jag är faktiskt riktigt nervös, det var ett tag sedan sist. Men det ska bli kul att ge sig ut på grusvägarna igen.

Vad är det för bil du ska köra?

– Det blir en Volvo 240 Turbo enligt Grupp A-specifikation, inte helt olik den 240 utan turbo jag körde för 30 år sedan. Denna bil ger omkring 300 hästkrafter, medan min gamla bil med sugmotor levererade cirka 225 hästar.

Vad har du för målsättning?

–  Jag siktar på en placering bland övre hälften på sista sträckan. Men det kommer ta ett tag innan jag kommer in i rytmen och bilen är ganska svårkörd med turbo.

Vill du se Ruben in action ska du ta dig till SMK Nyköpings klubblokal i Björshult, Nyköping, start går kl 09.30 i morgon lördag. Hur det går för Ruben och Fred under helgen kommer du kunna läsa på teknikensvarld.se inom kort.

Under fredagskvällen besiktades bilen inför morgondagens rally.