Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sotji Autodrom i fjol. I år får banan inte besök av några F1-bilar.Sotji Autodrom i fjol. I år får banan inte besök av några F1-bilar.Sotji Autodrom i fjol. I år får banan inte besök av några F1-bilar.
Sotji Autodrom i fjol. I år får banan inte besök av några F1-bilar. Foto: Rudy Carezzevoli / Getty Images Europe

Rysslands Grand Prix ställs in

På grund av Rysslands krigshandling mot Ukraina blåses Formel 1-deltävlingen i Sotji i höst av.

Under fredagen har vi bland annat fått höra att europeiska fotbollsförbundet Uefa flyttar vårens Champions League-final från Sankt Petersburg till Paris och att Internationella skidförbundet Fis ställer in alla kommande tävlingar i Ryssland. Nu får vi även höra att Internationella bilsportförbundet, FIA, tillsammans med F1-organisationen samt F1-teamen har kommit fram till beslutet att ställa in Rysslands Grand Prix i Sotji som var planerat att köras helgen 23-25 september.

”FIA Formel 1-världsmästerskapet besöker länder över hela världen med en positiv vision att förena människor och föra nationer samman”, skriver man i ett pressmeddelande som formulerades under torsdagskvällen i samband med ett extrainsatt möte på grund av situationen i Ukraina. I sina utskick skriver varken FIA eller F1-organisationen ordagrant att GP-tävlingen är avblåst, endast att det inte går att köra under rådande omständigheter.

– Det är 100 procent inställt, säger F1-expert Janne Blomqvist till Teknikens Värld.

LÄS OCKSÅ: Skyhöga priser på bensin och diesel efter Rysslands anfall

Om det blir ett ersättningslopp återstår att se, men enligt Reuters blir årets kalender en tävling fattigare. Tävlingsledningen i Sotji har dock inte gett upp hoppet och meddelar att man ännu inte tänker betala tillbaka pengar till dem som köpt biljetter.

I går var sig fyrfaldiga F1-världsmästaren Sebastian Vettel snabb på att uttala sig efter Rysslands intrång i Ukraina. Han meddelade att han bojkottar Rysslands Grand Prix. Även regerande världsmästaren Max Verstappen gjorde ett uttalande och menade att han anser att deltävlingen i ryska Sotji bör strykas.

Haas F1 Team beslutade började under gårdagen ta bort titelsponsorn Uralkalis dekaler som pryder bland annat F1-bilarna och teamets lastbilar. Uralkali är en rysk gödselproducent.

Häng med under årets första F1-test här!