Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070720-seat-diesel-wtcc070720-seat-diesel-wtcc070720-seat-diesel-wtcc
070720-seat-diesel-wtcc

Seat först med diesel

En historisk milstolpe kommer äga rum under Anderstorps WTCC-tävling nästa vecka. Seat har meddelat att de ska köra racet med två stycken Seat Leon TDI.

Det blir en milstolpe för både Seat och FIA (Internationella bilsportförbundet) eftersom det är första gången någonsin som dieselbilar deltar i något av världsmästerskapen arrangerade av FIA.

Seats ingenjörer har jobbat hårt de senaste månaderna för att bli klar med motorerna inför tävlingen på Anderstorp. Nu är har de nått målet och motorerna är redo för debut.

Chefen för Seat Sport, Jaime Puig, säger att WTCC-reglerna tillåter dieselbilar och att de ville anta utmaningen med att vara först ut med oljebrännare på banan. De är nöjda med testresultaten och tror att Leon TDI är slagkraftigt rustad i långa loppet.

Grunden till motorn är den turbomatade tvålitersdieseln på 170 hästkrafter som finns i Leon FR. Seat behöll motorblock och topplock från originalmotorn men ändrade turboaggregatet och växellådan. Nu matar turbodieseln på med 280 hästkrafter i stället. Dessutom fick Seat bygga om fronten på bilen för att få plats med intercoolern och skapa nya luftintag.

Roligt att debuten äger rum på just Anderstorp. Nu återstår det bara att se hur dieslarna står sig mot sina bensindrivna konkurrenter.