Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110402-kers vettel film
110402-kers vettel film
110402-kers vettel film
110402-kers vettel film

Sebastian Vettel förklarar KERS och den justerbara bakvingen

Formel 1-stallet Red Bull kommer troligtvis att installera KERS i sina bilar till nästa helgs GP-lopp i Malaysia. Men hur fungerar det? Regerande världsmästaren Sebastian Vettel förklarar KERS och den justerbara bakvingen i ett snyggt videoklipp.

Förra helgen drog Formel 1-säsongen äntligen igång med Australiens Grand Prix. Regerande världsmästaren Sebastian Vettel i sin Red Bull-bil vann ganska enkelt och det utan extra skjuts från KERS. Men inför Malaysias Grand Prix nästa helg, där banan har bättre raksträckor, funderar Red Bull på att installera KERS i Vettels och stallkompisens Mark Webbers bilar.

Men vad är då KERS? Akronymen står för Kinetic Energy Recovery System och är kort och gott energi som lagras vid inbromsning, energi som sedan kan utnyttjas som extra kraft vid exempelvis starten eller vid omkörningar. Ungefär 80 extra hästkrafter blir då tillgängliga vid ett knapptryck och extraeffekten finns i ungefär sex sekunder. Enligt Vettel kan man kapa varvtiderna med ungefär tre tiondels sekunder.

KERS var förbjudet förra säsongen efter att ha introducerats 2009.

En annan nyhet i år är den justerbara bakvingen. Även här påverkas farten via en knapptryckningen på ratten. Upp till 10 km/h fortare kan det gå, men det får endast användas på speciella delar av banan och i tävlingen.

Men nu ska inte vi sitta här och försöka förklara saker och ting när Sebastian Vettel gör det så mycket bättre i det riktigt snygga videoklippet nedan. Se och njut!

Som en liten påminnelse, om du som läser här nu skulle ha missat det. Följer du årets Formel 1-säsong måste du deltaga i Teknikens Världs Tipsliga. Än är det inte för sent att vara med då poängutdelningen förra helgen var torftig.

https://youtu.be/6Ek1pluKXmU?height=347&width=575

Läs mer