Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sidewinder – en modern svensk beach buggy

Volkswagen Beach Buggy var populär i Sverige för några årtionden sedan. Kanske vi kan få återuppleva sandloppans storhet i och med tillkomsten av Sidewinder, en modern beach buggy med svenskt tänk.

Som ung var det inte ovanligt att se Volkswagen Beach Buggies på våra svenska vägar. Som liten kille hade man en dröm om att en dag få ratta en sådan bil. I dag finns det kvar så kallade sandloppor, men det är mest på Blocket man ser dem. Trenden med sandloppor har nämligen dött ut.

Eduard GrayEduard GrayEduard Gray
Eduard Gray

Kanske kan trenden återuppstå med tanke på vad vi tar del av här. Bilen på bilderna heter Sidewinder och är skapad av teknikensvarld.se-bekantingen Eduard Gray som våren 2013 visade upp Saab 9-3 Mark III och så sent som i september släppte extrema Vapour GT.

Sidewinder by Eduard Gray är inget annat än en modern, svensk sandloppa – främst avsedd för försäljning i Mellanöstern och USA. Så skulle någon nappa på den så förvänta dig inte att få se den på svenska vägar (eller på sanddynor längs svenska kusten).

Sidewinder passar perfekt i sin stealth-aktiga kostym, det vill säga den smyga under radarn-teknik som militären använder sig av när de designar sina fordon. Man kan även se en gnutta av Vapour GT i formgivningen.

Bilen rullar på rejäla hjul med däck som ska motverka att den gräver ned sig i sanddynorna. Hjulupphängningarna fram och bak är speciella och extra kraftiga för offroad-körning och bypass-stötdämparna kommer från amerikanska King.

Under huven har Eduard Gray placerat en LSX Bowtie big block-maskin från Chevrolet som pressar ur sig 639 hästkrafter och 813 newtonmeter. Därmed kan man inte beskylla Sidewinder för att vara långsam. Toppfarten på sanddynorna ligger på 150 km/h. Hårigare än toppfarten lär accelerationen vara.

Interiört har Eduard Gray fått till en modern och proper touch. Inte riktigt vad man förknippar med en beach buggy. Stora OLED-skärmar utvecklade av Swedspot dominerar cockpiten. Skärmgränssnitten ska kunna skräddarsys helt och hållet tack vare att det är Android-baserat. Ett smart API ska ge tillgång till bilens alla data.