Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Erik Berger, till höger, tillsammans med teamkamraten Tomas Hall som slutade tvåa.
Erik Berger, till höger, tillsammans med teamkamraten Tomas Hall som slutade tvåa.
Erik Berger, till höger, tillsammans med teamkamraten Tomas Hall som slutade tvåa.
Erik Berger, till höger, tillsammans med teamkamraten Tomas Hall som slutade tvåa. Foto: falkenbergs motorklubb

Lyckad avslutningscomeback för världens äldste racerförare

91-årige Erik Berger avslutade egentligen sin karriär förra året. Men då gick det inte som planerat och Erik kom därför tillbaka för en tillfällig comeback på Falkenberg i helgen.

I helgen var det åter igen dags för Falkenberg Classic på Falkenbergs motorbana. Ett arrangemang med klassisk racing där 240 bilar i år var anmälda. Falkenberg Classic är final för Racerhistoriska Klubben, Sportvagnsmästerskapet samt MX-5 Cup.

En av deltagarna var racinglegenden Erik Berger som i fjol fyllde 90 år och som då hyllades som världens äldste aktive racerförare enligt Guinness World Records. Han skulle köra sitt sista lopp vid RHK-finalen i Falkenberg 2015. Trodde han i varje fall.

Men allt gick inte som planerat. Avslutningsracet, det sista racet på en racingkarriär som startade redan 1947, blev en besvikelse. Det kom en regnskur strax före start och teamet tog beslut om att köra på slicks, i hopp om att det skulle torka upp snabbt. I den snabba högersvängen i Falkenberg tappade Erik fästet och körde rakt in i muren. Det var ingen värdig avslutning och absolut inte vad Erik hade tänkt sig.

Därför bestämde sig Erik för att göra om avslutningsloppet igen i år. Så 91 år gammal, och fortfarande som världens äldste racingförare, tog han sig åter an Falkenbergs motorbana.

– Jag har grämt mig i snart ett år över den tråkiga avslutningen som det blev i fjol med kraschen. Allt annat runt om kring var helt fantastiskt och stämningen i Falkenberg var helt underbar. Jag har dock inte kunnat smälta det faktum att jag avslutade min karriär med en krasch. Mina mekaniker har sagt till mig att jag måste köra igen, nu när de har lagat bilen så fint. Det kändes skönt när jag äntligen kunde bestämma mig för att köra, säger Erik till Racerhistoriska Klubben.

I helgens tävling gick det betydligt bättre än i fjol. Erik klarade högersvängen och lyckades placera sig på en hedervärd femteplats. Vann klassen Std, GT, GTS, 72-85 gjorde Rolf "Myggan" Nilsson.

Var det Eriks sista lopp? Ja, troligtvis, men man ska aldrig säga aldrig...