Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Självkörande Audi RS7 körde runt Hockenheimring

Som utlovat genomförde Audi ett varv runt Hockenheimring med en autonom version av RS7 Sportback. Drygt två minuter tog varvet som du ser på film här.

https://youtu.be/1AWAzAxEVbM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det var i går i samband med DTM-finalen på Hockenheimring (som Mattias Ekström vann) som Audi visade upp sina framgångar inom utvecklingen av autonoma (självkörande) bilar. En 560 hästkrafter och 700 newtonmeter stark RS7 Sportback stod vid startlinjen, utan förare bakom ratten.

Styrde gjorde bilen själv med hjälp från data som samlades in via GPS-signaler som i sin tur överfördes till själva bilen med hjälp av ett trådlöst nätverk och högfrekvensradio. Ett system bestående av 3D-kameror filmade samtidigt bilens framfart. Denna bilddata jämfördes blixtrande snabbt med motsvarande data som redan fanns lagrad i bilen.

Hur snabbt RS7:an körde utan förare på Hockenheimring berättar inte Audi, men innan körningen pratade de om farter på uppemot 240 km/h. Däremot skriver Audi att ”den specialbyggda konceptbilen lyckades fullfölja varvet med centimeterprecision och på gränsen till det fysiskt möjliga”.

Varvet runt banan tog drygt två minuter. Det kan jämföras med Mattias Ekströms genomsnittliga varvtid under finalen i går som låg på 1 minut och 38 sekunder.

Jämförelser med icke banbilar är kanske mer rättviss. Exempelvis har Porsche 918 Spyder gjort varvet på 1 minut och 48 sekunder, Lamborghini Superleggera på 1 minut och 51 sekunder och Audi R8 på två minuter blankt.