070424_nascar_kina

Ska NASCAR köra i Kina?

Kina är världens hetaste bilnation för tillfället och det har inte gått amerikanska NASCAR förbi. Nyligen tog en kvartett i styrelsen, inklusive chefen Brian France, en tripp till Kina för att sondera terrängen.

De var där för att diskutera framtida projekt men säger att det just nu i alla fall inte är aktuellt med ett lopp i Kina för huvudserien Nextel Cup. Men, det kan bli tal om race i de lägre divisionerna, som Busch Series. NASCAR har tidigare gästat Asien då de körde uppvisningsrace i Japan 1996-1998.

Den nya Speed Car-serien, där Stefan Johansson ska köra, drar igång i höst. Dess bilar är snarlika NASCAR och tävlingarna kommer till viss del att köras i Asien. NASCAR-organisationen säger sig inte ha något med detta att göra, men bilarnas utseende kommer att föra tankarna till NASCAR och så att säga kratta manegen för ett eventuellt intåg i Kina.

I dag kör NASCAR alla 36 deltävlingarna i USA, men Busch-serien har ett race i Mexiko sedan 2005 och kommer att köra i Kanada för första gången i år.