Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
051205_roc051205_roc051205_roc
051205_roc

Skandinavien bäst av de bästa

Lördagen den 3 december kördes årets upplaga av Race of Champions där de bästa förarna i världen möts. Bästa nation och bästa förare utses och det blev en svensk-dansk allians som tog hem nationscupen.

Race of Champions (RoC) är en tävling där världens bästa racingförare mötes de bästa rallyförarna. En tävling som körts sedan 1988. Lördagen den 3 december kördes den igen och det blev skandinavisk seger.

När Race of Champions avgörs körs två tävlingar. "Nations cup" för bästa nation och "Champions of champions" för bästa förare.

I flera år körde man på Kanarieöarna men sedan ifjol flyttade tävlingen till fotbollsarenan Stade de France i Paris där en bana som ska passa såväl rally- som racerförare byggs upp. På den körs ett flertal bilar för att göra det så jämnt som möjligt. Citroëns WRC-bil, Porsche GT3 Challenge och Renault Clio är några av de bilar man tävlar i.

Förra året segrade Frankrike i nationscupen och finländske Heikki Kovalainen blev mästarnas mästare när han slog 2003-års mästare Sebastien Loeb i finalen.

Men i år fick vi skandinavisk glädje när en svensk-dansk allians i form av Mattias Ekström och dansken Tom Kristensen tog segern i nationscupen och Kristensen blev näst bäste förare efter att ha förlorat mästarfinalen mot en omöjlig Sebastien Loeb som tog sin andra seger i RoC. Mattias Ekström försvann tyvärr tidigt i förartävlingen efter att redan i första omgången blivit utslagen av Brasilianske Nelson Piquet Jr.