Foto: Rudy Carezzevoli / Getty Images Europe

Slutkört för Formel 1 i Ryssland – kontraktet bryts

Formel 1 meddelar att kontraktet med Rysslands Grand Prix nu har sagts upp. Därmed kommer det inte att köras något mer race i landet.

Under fredagen 25 februari, dagen efter Rysslands invasion av Ukraina, meddelade F1-organisationen att årets tävling i ryska Sotji ställts in. Nu har de beslutat att helt bryta kontraktet med Rysslands Grand Prix, ett kontrakt som skulle ha sträckt sig till 2025.
Formel 1 kan bekräfta att vi har sagt upp kontraktet med den ryska Grand Prix-promotorn, vilket betyder att Ryssland inte kommer att ha något lopp i framtiden, skriver de i ett uttalande.
Rysslands Grand Prix ska ha varit en av de mer lukrativa tävlingarna i kalendern och började att köras 2014. Från och med nästa år var det tänkt att flyttas till Sankt Petersburg, Vladimir Putins hemstad. 

Tidigare i veckan meddelade FIA att de fortsatt ska tillåta ryska förare att tävla men endast under neutral FIA-flagg. Men det har inte hindrat andra från att vidta åtgärder. Motorsport UK meddelar att de inte tillåter ryska/belarusiska förare att delta i Storbritanniens Grand Prix som är planerat till 3 juli. Något som, enligt Sky Sport, senare lett till att amerikanska Haas-stallet bryter sitt kontrakt med föraren Nikita Mazepin. Hans far oligarken Dimitri Mazepin är också huvudsponsor för Haas genom företaget Uralkali, och har starka band till Rysslands president. Haas har än så länge inte bekräftat uppgifterna.
Ersättaren till Mazepin väntas bli reservföraren Pietro Fittipaldi.