Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hyundai i20 N Rally1 – en helt ny rallybil för 2022.Hyundai i20 N Rally1 – en helt ny rallybil för 2022.Hyundai i20 N Rally1 – en helt ny rallybil för 2022.
Hyundai i20 N Rally1 – en helt ny rallybil för 2022.

Snackisen inför rally-VM: nya bilen

De nya reglerna för rally-VM presenterades i samband med bilsalongen i München i oktober.

Nu har teamen filat på detaljerna på sina nya bilar och säsongen inleds i Monte Carlo.

För första gången på drygt 20 år står en svensk på startlinjen i en fabriksbil.

– Det här är något jag drömt om och arbetat för länge, säger Oliver Solberg.

Vi svenskar må vara exalterade över att ha Oliver Solberg på startlinjen i en fabriksbil. Men ute i den stora rallyvärlden pratas det mer om den elektrifierade drivlinan.

Teknikens Värld var med när rallyteamen presenterade den nya tekniken i samband med bilsalongen i München i oktober. Då förklarade VM-arrangören, som fick medhåll av alla teamcheferna, att elektrifieringen är nödvändig för att rallysporten ska bli relevant för biltillverkarna och klimatvänligare för de arrangerande länderna.

VM-kalendern 2022

20-23 januari Monte-Carlo

24-27 februari Sverige

21-24 april Kroatien

19-22 maj Portugal

2-5 juni Italien

23-26 juni Kenya

14-17 juli Estland

4-7 augusti Finland

18-21 augusti TBA

29-2 sep/okt Nya Zeeland

20-23 oktober Spanien

10-13 november Japan

Bilarna kallas ”laddhybrider” och elen i batteriet på 3,9 kWh ska räcka för ett par mils körning i makligt tempo under en transportsträcka. Hur effekten, cirka 134 hästkrafter extra, plockas ut är delvis reglerat men vi kan räkna med att förarna kommer att använda den totala uteffekten på drygt 500 hästkrafter i starten och ut ur långsamma kurvor. Det är där det går att tjäna sekunder.

Sébastien Ogier är regerande mästare. Här en bil från 2021.Sébastien Ogier är regerande mästare. Här en bil från 2021.Sébastien Ogier är regerande mästare. Här en bil från 2021.
Sébastien Ogier är regerande mästare. Här en bil från 2021. Foto: Jaanus Ree / www.redbullmediahouse.com

Ogier utmanas

Oliver Solberg har varit med och testat den nya bilen och tror på en intressant inledning på den nya säsongen då flera team och förare kommer att försöka lista ut det bästa sättet att använda den nya tekniken. 

Solberg ska dela tredjebil i Hyundai-stallet med veteranen Dani Sordo men får förtroendet från start i svårkörda Monte-Carlo-rallyt och på snö och is hemma i Sverige. Tyvärr får inte Oliver briljera på hemmavägarna i Värmland men han ser ändå fram emot att få tävla i Umeå i februari. 

– Det var lite typiskt att jag inte fick chansen att köra ett vinterrally här hemma. Men det ska bli roligt i Umeå och jag hoppas att det blir rejäla vinterförhållanden.

Toyota GR Yaris Rally1 – kan Toyota försvara titeln?Toyota GR Yaris Rally1 – kan Toyota försvara titeln?Toyota GR Yaris Rally1 – kan Toyota försvara titeln?
Ford byter från Fiesta till Puma för 2022.Ford byter från Fiesta till Puma för 2022.Ford byter från Fiesta till Puma för 2022.
1 AV 2
Toyota GR Yaris Rally1 – kan Toyota försvara titeln?
2 AV 2
Ford byter från Fiesta till Puma för 2022.

Nya Rally1-bilen

Rally-VM kommer med ett nytt tekniskt reglemente för 2022. Bilarna kallas Rally1 och VM-serien omfattar även klasserna Rally2, Rally3, Rally4 och Rally5.

Rally1-bilarna drivs av en fyrcylindrig 1,6-litersmotor med turbo samt av en elmotor på 100 kW. Hybridsystemet med styrenhet är standard och köps från företaget Compact Dynamics. Eldrivlinan kompletteras med ett battery på 3,9 kWh som kan laddas av bilen eller av en laddare. Förarna kan välja hur de vill utnyttja de cirka 134 hästkrafterna från eldrivlinan med vissa restriktioner. Under långa sträckor finns något mindre effekt men under kortare specialsgträckor finns mer effekt att hämta. Förarna kan använda eldrivlinan under tio sekunder vid starten på varje sträcka. Bilarna kan köras på el i cirka två mil under transportsträckorna samt på serviceområdet. Att ladda batteriet från tomt till fullt tar cirka 30 minuter. Bensinmotorn körs på så kallad förnybar bensin från P1 Racing Fuels.

Förutom Solberg in i Hyundai har det skett få förändringar i VM-stallen till 2022. Sébastien Ogier är regerande världsmästare i sin Toyota och han utmanas främst av Hyundais Ott Tänak och egna teamkompisarna Elfyn Evans och Kalle Rovanperä.

Ford satsar brittiskt och ungt då flerfaldige världsmästaren och tvåan från Dakar nyligen, Sébastien Ogier, bara köra delar av säsongen. Fordstallet kommer kanske inte att vara i topp i början av året men har en stark uppsättning för grustävlingarna senare på året.

Teamen i rally-VM 2022

Hyundai Motorsport

Bil: Hyundai i20 N Rally1

Teamchef: Scott Noh

Förare/kartläsare:

Ott Tänak/Martin Järveoja, Estland/Estland

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Belgien/Belgien

Dani Sordo/Candido Carrera, Spanien/Spanien

Oliver Solberg/Elliott Edmondson, Sverige/Storbritannien

 

M-Sport Ford

Bil: Ford Puma Rally1

Teamchef: Richard Millener

Förare/kartläsare:

Craig Breen/Paul Nagle, Irland/Irland

Gus Greensmith/Jonas Andersson, Storbritannien/Sverige

Adrian Fourmaux/Alexandre Coria, Frankrike/Frankrike

Sébastien Loëb/Isabelle Galmiche, Frankrike/Frankrike

 

Toyota Gazoo Racing

Bil: Toyota GR Yaris Rally1

Teamchef: Jari-Matti Latvala

Förare/kartläsare:

Sébastien Ogier/Benjamin Veillas, Frankrike/Frankrike

Elfyn Evans/Scott Martin, Storbritannien/Storbritannien

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen, Finland/Finland

Esapekka Lappi/Janne Ferm, Finland/Finland

Takamoto Katsuta/Aaron Johnston, Japan/Irland