Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snaran dras åt i STCC på snabba Falkenberg

Snaran börjar dras åt för förarna som jagar STCC-ledare Thed Björk i helgens tävlingar i Falkenberg, Sveriges snabbaste bana.

Med bara fyra tävlingshelger kvar av årets säsong måste förarna som jagar Björk få ordning på saker och ting. Närmast Björk är Volvo Polestar Racing-kollegan Fredrik Ekblom som minskade avståndet i poängen något i förra tävlingen på Mantorp till 25 poäng.

– Jag närmade mig mästerskapsledningen i förra tävlingen och jag siktar på att göra samma sak i helgen. Det blir självklart inte lätt, men jag segrade här förra året och mitt mål är att repetera det i år, säger Ekblom.

15 poäng bakom Ekblom ligger BMW-föraren Fredrik Larsson som bor nära banan och har lovat att gå ”all in” i helgen.

– Jag går ”all in” i helgen – nu jävlar! Det finns nog ingen som är mer sugen än jag på att vinna i Falkenberg. Kan vi sätta allt rätt så finns möjligheten att plocka in de där 40 poängen till Björk men drygar han ut ytterligare, då ser det svårt ut inför fortsättningen, säger Larsson.

Gapet till fjärdeplacerade Mattias Andersson är betydligt större med 94 poäng upp till mästerskapsledning för Dacia-föraren. Medan han är långt från titelfighten är Andersson fokuserad på att ta en pallplats i helgen.

– Fyra är en rättvis placering tycker jag. De framför, Thed Björk, Fredrik Ekblom och Fredrik Larsson, har varit bättre än alla andra så här långt. Däremot hade jag hoppats ligga närmare dem poängmässigt. Jag har gjort många bra tävlingar i Falkenberg och siktar mot pallen i år också, säger Andersson.

Andra förare som kan blanda sig i toppstriden är fyrdubbla mästaren Richard Göransson som har haft en mardrömsstart på säsongen och har inte tagit en seger sedan näst sista tävlingen i STCC 2013.

Team Kia är tillbaka med tre bilar i helgen för förarna Erik Johansson, Kevin Aabol och Emelie Liljeström. Johansson var på väg mot en pallplats fram till fem varv från mål i Mantorp och är mån om att ta sig tillbaka i toppen.

– Jag tycker starten på säsongen har varit tung. Vi har en bra bil med en bra grundsetup och mitt samarbete med ingenjören fungerar bra men vi har inte riktigt fått utdelning, säger Johansson.

En annan förare att hålla ett öga på är PWR Racing-föraren Emma Kimiläinen som har säkrat starka resultat med två pallplatser i de senaste tre tävlingarna.

– Jag var tvåa i Falkenberg förra året och jag har tagit två pallplatser på raken i de två senaste tävlingshelgerna, så jag siktar definitivt på seger den här gången! Jag älskar banan så jag ser fram emot att tävla där igen, säger Kimiläinen.

Omväxlande väder är att vänta i helgen med blygsamma temperaturer och regn, något som kan ytterligare bidra till dramatiken.

Falkenberg – Tidsschema

Fredag 10/7

10:25–10:45 Test 1

13:05–13:35 Test 2

16:35–16:45 Q1

16:55–17:15 Q2

Lördag 11/7

12:40–13:05 Race 1

15:30–15:55 Race 2