Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ayrton Senna Suzuka 1989Ayrton Senna Suzuka 1989Ayrton Senna Suzuka 1989
Ayrton Senna Suzuka 1989

Spökvarv med Ayrton Senna på Suzuka 1989

Honda har skapat en effektfull och snygg film där vi får följa med Ayrton Senna i Japans Grand Prix på Suzuka 1989.

I pole position på Suzuka i Japans Grand Prix 1989 stod McLarens Ayrton Senna. Snett bakom sig hade han stallkompisen Alain Prost.

 Fransmannen ledde länge innan brasilianaren gick till attack på varv 46. I en kurva gick de båda bilarna ihop och respektive förare skyllde på varandra. Prost fick avbryta racet medan Senna bröt mållinjen som första bil sju varv senare. Men i efterhand diskvalificerades Senna av tävlingsledningen för incidenten med Prost, ett beslut som han aldrig kom att acceptera.

Nu har Honda skapat en väldigt snygg film från Suzuka där de gör ett spökvarv med Ayrton Senna runt Suzuka 1989. Med hjälp av utplacerade ljusarmaturer och högtalare blir det effektfullt att följa varvet, nästan så det känns in i ryggmärgen.

Anledningen till att Honda skapat filmen är att just Honda var motorleverantör till McLaren på den tiden och att den japanska biltillverkaren och Ayrton Senna stod varandra nära med samarbeten även utanför Formel 1-världen.

Ayrton Senna avled 1 maj 1994 på Imola efter att ha kört av med sin Williams-bil. Han blev 34 år. Han blev världsmästare tre gånger och rankas av många som världens bästa Formel 1-förare genom tiderna.

https://youtu.be/tOKPG18WwHw?width=575&height=353