Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: STCC

STCC AB i konkurs

STCC har haft det tufft under flera år och nu har verkligheten kommit ikapp arrangören STCC AB som har tvingats ansöka om konkurs.

På sin hemsida skriver STCC AB, som har ansökt om konkurs, att de aldrig har lyckats återhämta sig efter finanskrisen som ledde till några omtumlande år. Stora investeringar och förändringar har gjorts men burit för lite frukt vilket nu har lett till att förutsättningarna för vidare verksamhet inte längre finns.

Men ett nytt samarbete mellan Svenska Bilsportförbundet, TCR Scandinavian Series AB och de ansvariga för de olika tävlingsbanorna ska säkerställa årets säsong som har premiär på Ring Knutstorp 3-4 maj.

– För oss gäller det nu att fokusera framåt. Svensk racing håller världsklass och ska så fortsätta. Därför kommer Svenska Bilsportförbundet, TCR Scandinavian Series AB och racingbanorna att agera tillsammans. Tillsammans ska vi säkerställa att vi har en mästerskapssäsong under 2019 samt fortsätta utveckla svensk racing under kommande år. Det finns så mycket kraft, kunskap och kärlek till sporten från team, sponsorer, banor, funktionärer, fans och det vill fortsätta stärka, säger Anna Nordkvist, vd för SBF.

Inblandade parter ser, trots STCC AB-konkursen, ljust på framtiden.

– STCC har under en lång tid varit ett bra event för banorna. Med det nya TCR-reglementet och teamen, plus alla andra klasser som vuxit sig starka finns det definitivt en ljus framtid. Rent praktiskt innebär detta inga större förändringar för oss arrangörer. Att det blir ett samarbete med en ny stark konstellation innebär också att det finns möjligheter att utveckla tävlingshelgerna ytterligare, säger Fredrik Sjöqvist, talesman för racingbanorna och vd för banan Mantorp Park.

Mycket arbete återstår dock för att säkerställa årets säsong och mästerskapet.

– Med det nya samarbetet för mästerskapet så tar vi tillsammans ett omtag för svensk racing och jag är övertygad om att vi kommer lyckas i år 2019, men framförallt att vi ska säkerställa och fortsätta utveckla svensk racing under kommande år. Svensk banracing står sig bra i världen, vi har extremt duktiga team och arrangörer runt om i landet. SM i standardvagnsracing är svensk bilsports starkaste mästerskap och ska så förbli, säger Greger Petersson, vd för TCR Scandinavian Series AB.

STCC AB grundades 1996 och har under åren skapat ett av de större racingmästerskapen i Europa där vi har fått se många förartalanger växa fram, exempelvis Mattias Ekström, Thed Björk, Fredrik Ekblom och Johan Kristoffersson. Flera team har också gjort stora avtryck på den internationella scenen, så som Kristoffersson Motorsport, Flash Engineering, WestCoast Racing och Cyan Racing.