Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070913-stcc-sturup070913-stcc-sturup070913-stcc-sturup
070913-stcc-sturup

STCC kan avgöras i helgen

I helgen körs den näst sista deltävlingen i STCC på Sturup-banan utanför Malmö. Fredrik Ekblom, BMW, leder och kan avgöra innan finalen. Men det finns flera som tänker se till att han inte gör det!

Förr om åren avgjordes STCC med en final som gav dubbla poäng och det var alltid vidöppet. Nu är det mer sportsligt, det sista racet ger lika mycket poäng som övriga deltävlingar. Poängskalan är 10-8-6-5-4-3-2-1. Fredrik Ekblom leder inför Sturup med 52 poäng före Robert Dahlgren, Volvo, på 47. Richard Göransson, BMW, är trea med 43 poäng och Audis Thed Björk fyra med 40 pinnar. Det är denna fyrklöver som har chansen att vinna guld, oavsett hur resultaten blir. Janne ”Flash” Nilssons 31 poäng på femte plats kan maximalt bli 51 även om han skulle vinna de båda avslutande loppen. Fredrik Ekblom har trumf på hand, men fem poängs försprång kan försvinna i ett nafs på krokiga Sturup. Han har en snabb back-up i form av Robin Rudholm, teamkamraten i West Coast Racing, som kommer att agera hjälpryttare. Robert Dahlgren vann på Sturup vid fjolårets premiär och kommer alltså dit med goda förhoppningar. Hans teamkamrat Alexander Storckenfeldt vann överraskande (och i efterhand) förra deltävlingen på Ring Knutstorp. Kan det ha ingjutit så pass mycket självförtroende att han kan hänga med i Robbans tempo och hjälpa teamet? 

Richard Göranssons säsong har böljat fram och tillbaka. Senast på Ring Knutstorp till exempel. Där var han trea i mål men fick tidstillägg efter otillåtet agerande i depån vid däcksbytet och föll bakåt i resultatlistan. Göransson har inget bra minne från Sturupracet tidigare i år där han försvann före start efter att ha blivit påkörd i kvalet. RG har en stark back-up i form av Janne Nilsson som definitivt kör för det team han äger och kommer att göra allt för Göransson. Thed Björks Audi-team har inte haft någon bra säsong. Det har strulat mycket. Han är dock den ende som kan räkna med två förares hjälp på Sturup, teamchefen Tommy Kristoffersson och Frank Stippler. Det är upplagt för en thriller på Sturup och jag blir inte förvånad om vi får se såväl påkörningar, ilska, protester och bestraffningar i efterhand. Jag törs inte ens gardera med kryss för här kan allt hända. Om Thed Björk ursäktar vore det, för finalens skull, ideala resultatet Göransson etta, Dahlgren trea och Ekblom åtta. Då skulle trion stå på exakt samma poäng (53) inför Mantorp. Å andra sidan. Om Thed Björk vinner, RG blir tvåa och Robert Dahlgren trea, samtidigt som Fredrik Ekblom blir poänglös så skulle de ligga som ett pärlband i sammandraget. Men nu är detta ju bara i teorin och mästerskapsledaren Fredrik Ekblom kommer inte till Sturup för att bli vare sig åtta eller poänglös. 

En sliten klyscha, men må bäste man vinna. Och det på banan och inte i något domartorn.