Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AhlgrenGraphicsSweden - AhlgrenGraphics.com

STCC kör första kvällsracet någonsin

STCC kör det första kvällsracet någonsin på korta slingan av Mantorp Park i dag där första tävlingen börjar 19.00 och den sista 21.15.

Nytt för tävlingen är även formatet där allt körs på en dag och dessutom mitt i veckan. Dagen börjar med test och kval mitt på dagen medan de båda tävlingarna körs på kvällen samtidigt som solen går ner.

Sista gången STCC tävlade på Mantorp Parks korta slinga, 1950 meter lång, var 2000 när Fredrik Ekblom stod som segrare bakom ratten på en Super Touring Audi A4 Quattro.

– Jag gillar korta versionen av Mantorp, det är en intensiv layout som kommer ge mycket action till publiken. Jag minns en kamp med Mattias Ekström på den banan, riktigt skoj batalj! Jag har en bra känsla inför helgen och jag behöver ta in poäng på min teamkompis Thed, säger Ekblom.

Ekblom tappade till tredje plats i mästerskapet efter förra tävlingen på Anderstorp när Volvo Polestar Racing-teamkompisen Thed Björk segrade i första tävlingen och BMW-rivalen Fredrik Larsson segrade i andra tävlingen.

– Vi är redo att utmana och det är inte alls omöjligt. Jag tycker vi har haft bra fart i alla race i år. Däremot har vi inte fått till kvalen och vi har gjort hemläxan. Nu gäller det att vi kan få ut det där allra sista ur bilen så vi kan vara med från början och göra livet tufft för Thed och Volvo, säger Larsson.

Björk leder mästerskapet med 30 poäng över Larsson och 32 poäng över Ekblom och den regerande mästaren siktar mot nya framgångar på Mantorp.

– Mitt mål är att fortsätta min känsla och resultat från de första två tävlingarna för säsongen. Även att jag leder mästerskapet är det alldeles för tidigt att läsa något ur det, jag kommer fortsätta kämpa för segrar, säger Björk.

Närmst topptrion är Dacia Dealer Team-föraren Mattias Andersson som hade en tuff helg på Anderstorp med två sjundeplatser som gjorde att han föll till 62 poäng bakom ledningen.

– Vårt blygsamma facit i Anderstorp var ett resultat av att jag och teamet varken fick till körningen eller inställningarna på bilen. Men nu tar vi nya tag. Vi vill tillbaka på pallen och minst en placering bland de tre främsta är vår målsättning på torsdag, säger Andersson.

En annan förare med blygsamma resultat på Anderstorp var Richard Göransson som tappade till sjätte plats i mästerskapet, trots att han tog pole position inför första tävlingen.

– Jag gjorde faktiskt min första STCC-tävling på Mantorp Park i ett inhopp 1998. Det är en intensiv bansträckning som garanterat kommer bjuda på dramatik, precis som förr i tiden – och särskilt med tanke på den omvända startordningen i Race 2. Det blir sannolikt svårt att köra om, så det gäller att göra ett bra kval. Vi tog pole senast på Anderstorp, och målet är att upprepa det på torsdag, säger Göransson.

Medan prins Carl Philip missar helgens tävling på grund av sin smekmånad är Team Kia tillbaka med tre förare då Emelie Liljeström ansluter förarna Erik Johansson och Kevin Aabol.

– Problemen på Anderstorp har gjort mig otroligt motiverad att göra ett bra resultat på Mantorp. Jag siktar på pallen och för att nå dit krävs det ett bra kval. Att jag har bra ”race pace” vet jag, nu gäller det att vara snabb i kvalet också, säger Aabol.

STCC-dagen på Mantorp Park börjar 11.00 med ett första test. Första tävlingen för dagen börjar 19:00.

Tidsschema

Torsdag 25/6

11:00–11:30 Test 1

13:20–13:50 Test 2

16:06–16:20 Q1

16:25–16:45 Q2

19:00–19:25 Race 1

21:15–21:40 Race 2

Banskiss Mantorp Park